Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická antropologie 1 - KA (KSA / HA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / HA1 - Historická antropologie 1 - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Počátky historické antropologie a její vývoj v rámci historiografie 20. století.Antropologizace historie. Národní tradice pojímaní historické antropologie.Kultura středověku a raného novověku. Problematika vztahu lidové kultury a kultury elit.Fenomén sociálních protestů a formování kolektivního sociálního vědomí.Každodennost, domácnost a rodinný život.Výzkum kolektivních mentalit a hodnotových vzorců.Fenomén cizího ve středověké kultuře.Proměny chápání smrti.Čarodějnictví, inkvizice.Sociologie středověké války.Tělo, tělesnost a její kulturně vázané projevy. Tradiční vnímání chudoby.Náboženství, zbožnost a magie. Rituál jako zobrazení kontinuity či diskontinuity předmoderní společnosti.

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

Dülmen, R. van. Historická antropologie. Vývoj - problémy - úkoly. Praha, 2002. GEERTZ, C. Interpretace kultur. Vybrané eseje. Praha, 2000. BUDIL, I. Perspektivy historické antropologie a sociologie. Lidé města, Revue pro etnologii, antropologii a etologii komunikace, č. 6 (2001), s. 13-22. KUHN, T. S.. Struktura vědeckých revolucí, Praha 1997.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

Mgr. Jaroslav Šotola, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jaroslav Šotola, Ph.D.