Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Integrální andragogika - A (KSA / IAND2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / IAND2 - Integrální andragogika - A, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecné trendy a východiska sociální intervence v oblasti práce. Andragogické konsekvence proměn obsahu, charakteru, dělby a organizace práce na přelomu industriální a postindustriální společnosti.2. Politika zaměstnanosti a její nástroje. Rekvalifikace, teoretické a praktické souvislosti.3. Sociální intervence jako kategorie socializace a resocializace. Poradenský vztah jako andragogická kategorie. Poradenský proces a jeho fáze.4. Kompetence v sociální práci. Etická dilemata v sociální práci a jejich řešení.5. Vzdělávání, zejm. vzdělávání dospělých, jako sociální intervence. Problémy formálního a neformálního vzdělávání dospělých a informálního učení. Profesní vzdělávání, zájmové vzdělávání, vzdělávání seniorů, předpoklady a sociální souvislosti. Výchova a vzdělávání v andragogické optice.6. Vzdělanostní společnost a její rizika.7. Celoživotní učení jako rámec mobilizace lidských zdrojů. Celoživotní učení v dokumentech EU.8. Kritika ideologizace koncepcí celoživotního vzdělávání a učení.9. Lidský kapitál a funkční gramotnost. Charakteristika funkční gramotnosti jako jednoho z indikátorů kvality kulturního kapitálu.10. Metodika a realizace výzkumů funkční gramotnosti, realizace a výsledky výzkumů IALS a SIALS.11. Mobilizační mechanismy lidských zdrojů. Mzdová politika a mzdová diferenciace. Vybrané další nástroje sociální politiky (zejména vzdělávací politika, nástroje a techniky identifikace vzdělávacích potřeb.12. Evaluace vzdělávání, Kirkpatrickův model a jeho využití v andragogické praxi.

Získané způsobilosti

Student zná trendy sociální intervence v oblasti celoživotního učení v souvislostech kultury, ekonomiky a politiky.Student umí objasnit trendy v oblasti práce včetně andragogických konsekvencí.Student zná sociální prostředí andragogické intervence a teoretická východiska sociální politiky. Student umí určit základní dokumenty ke strategiím celoživotního učení jako ústředního nástroje optimalizace lidského kapitálu.Student dokáže aplikovat nástroje poznání sociálně ekonomického a sociálně kulturního prostředí andragogické intervence.Student dokáže v souvislostech identifikovat diferencované prostředí andragogické intervence.Student dokáže využít teoretické poznatky integrální andragogiky v praxi při projektování andragogických aktivit.

Literatura

Člověk na přelomu tisíciletí. Sborník příspěvků z mezinárodní konference v Olomouci. ed. D. Šimek. 1. vyd. UP, Olomouc 1998. Rabušicová, M. Gramotnost: staré téma v novém pohledu. Brno: Masarykova univerzita. Filozofická fakulta, 2002. ISBN 8086251144.Lidské zdroje v České republice 1999. Praha: Ústav pro informace ve vzdělávání, 1999. ISBN 8021103256.Kopřiva, K., & Šiklová, J. Lidský vztah jako součást profese: [psychoterapeutické kapitoly pro sociální, pedagogické a zdravotnické profese]. Praha: Portál, 2006. ISBN 8073671816.Šimek, D. Otevřená práce. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1996. ISBN 807067623X.Lipovetsky, G., Pokorný, M., & Bláhová, A. Soumrak povinnosti: bezbolestná etika nových demokratických časů. Praha: Prostor, 1999. ISBN 8072600087.Liessmann, K. P., & Zoubková, J. Teorie nevzdělanosti: omyly společnosti vědění. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1677-5.Rabušicová, M., & Rabušic, L. Učíme se po celý život?: o vzdělávání dospělých v České republice. Brno: Masarykova univerzita, 2008. ISBN 9788021047792.Jochmann, V.:. Výchova dospělých ? andragogika. Olomouc, 1992.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

prof. PhDr. Dušan Šimek

Vyučující

prof. PhDr. Dušan Šimek