Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Integrální antropologie - KA (KSA / IANT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / IANT - Integrální antropologie - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecné pojetí antropologie jako komplex antropologie biologické, kulturní a sociální.2. Podstata, smysl a význam antropologie.3. Vymezení interdisciplinární problematiky mezi antropologií, sociální psychologií, etnografií a sociologií.4. Evropské a mimoevropské antropologické směry a jejich zástupci.5. Integrální pohled na člověka.6. Systém antropologického vzdělávání a nejvýznamnější výsledky antropologických výzkumů v ČR.7. Metody a formy spolupráce při řešení komplexních otázek mezilidských vztahů, chování a činnosti lidí v různých přírodních, kulturních a sociálních podmínkách a prostředí.

Získané způsobilosti

Konečným cílem je vybídnout a motivovat studenty k samostatnému tvůrčímu myšlení, včetně získání schopnosti aplikovat poznatky z antropologie v budoucí profesní praxi. Studenti se naučí rozumět situaci, do které se člověk dnes ve světě dostává, jaké jsou nedostatky a možnosti dnešního člověka a lidské společnosti a jakými vládne prostředky zjištěné nedostatky odstranit, aby porozuměl sobě i ostatním lidem. Budou se orientovat v evropských i mimoevropských antropologických směrech, klíčových osobnostech a školách, výsledcích výzkumů i systému antropologického vzdělávání v duchu zodpovědnosti člověka za stav i budoucnost lidské společnosti i budoucnost světa.

Literatura

BOORSTIN, D. J. Člověk tvůrce. Praha: Prostor, 1992. WOLF, J. Člověk a jeho svět. Praha: UK, 1992. PELCOVÁ, N. Filozofická a pedagogická antropologie. Praha: UK, 2002. SOKOL, J. Filozofická antropologie. Praha: Portál, 2002. BREZINKA, W. Filozofické základy výchovy. Praha: Zvon, 1996. FUKUYAMA, F. Konec dějin a poslední člověk. Praha: Rybka, 2002. FRANZEN, A. Malé církevní dějiny. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2006. HUTINGTON, S. P. Střet civilizací. Praha: Rybka 2001. Murphy, R. F.:. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha 1998. MÁCHA, K. 100 tezí o integrální antropologii. Olomouc: PdF UP, 2004.

Požadavky

- Základní orientace v humanitních a přírodovědných oborech i ve vědách o člověku.- Schopnost práce s literárními prameny i s moderními informačními technologiemi.- Esej: Krize moderních společností a cesty k jejich překonávání z pohledu věd o člověku.

Garant

doc. RNDr. Jan Šteigl, CSc.PhDr. Daniel Topinka, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Šteigl, CSc.