Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Iberoamerikanistika - KA (KSA / IBEA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / IBEA - Iberoamerikanistika - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Iberoamerikanistika jako vědní disciplína. Vývoj a vymezení předmětu studia. Současná iberoamerikanistika. České vklady do iberoamerických studií v minulosti i současnosti.2. Původ obyvatel amer. kontinentu a teorie o jeho osídlování. Od lovců a sběračů přes zemědělce k velkým civilizacím.3. Mezoamerika. Vymezení a kulturní okruhy. Olmékové - kolébka mezoamerických kultur. Kultury klasického období: Teotihuacan, Zapotékové, Mixtékové. Toltékové. Říše Aztéků. Mayská civilizace. Současná situace indiánského obyvatelstva v Mesoamerice.4. Kultury karibské a středoamerické oblasti. Arawakové, Karibové, Chibchové. Indiánské obyvatelstvo Střední Ameriky, Kolumbie a Venezuely v současnosti.5. Předincké kultury na peruánské pobřeží. Kultury Altiplana, Tiahuanaco. Incká říše. Kečuové v současnosti. Etnika peruánské Amazonie.6. Kultury Gran Chaka a Patagonie. Indiánské obyvatelstvo Paraguaye, Argentiny, Chile v současnosti.7. Indiánská etnika Brazílie. Černošské obyvatelstvo Latinské Ameriky. Fenomén míšenectví, prolínání indiánských, afrických a evropských tradic. Etnické složení jednotlivých zemí. Indiánské mýty a náboženský synkretismus.8. Dějiny objevitelských výprav (1492-1519). Kryštof Kolumbus a ti druzí. Dějiny dobývání Ameriky (1519-1556). Hernán Cortés a dobytí Mexika. Francisco Pizarro a dobytí Peru. Výpravy do Chile a na Río de la Plata.9. Koloniální období (1556-1808). Právní vymezení a polemika o postavení indiánů. Formování a stratifikace koloniální společnosti, fenomén míšenectví. Koloniální instituce. Koloniální hospodářství, encomienda, otrokářství. Odlišnosti od ostatní evropské, zejména anglosaské kolonizace. Úloha církve v koloniální společnosti. Indiánské misie. Vzdělávací instituce. Bourbonské reformy v 18. století.10. Války za nezávislost (1808-1898) a budování jednotlivých států. Inspirace, první vyhlášení nezávislosti na Río de la Plata a v Mexiku. Války za nezávislost v Jižní Americe: Velká Kolumbie, Chile, Peru. Nezávislost Kuby a Filipín. Specifický vývoj k nezávislosti v Brazílii.11. Latinská Amerika ve 20. a 21. století. Caudillové, diktátoři a revolucionáři. Současná politická a sociální hnutí. Mezinárodní ekonomické a politické vztahy.12. Předkolumbovská literatura. Od indiánských kodexů přes ústní lidovou slovesnost po současnou indiánskou literaturu v původních i evropských jazycích. Přehled latinskoamerické literatury. Od kronik o objevech a dobývání (pohled poražených i vítězů) po současnou latinskoamerickou literaturu ve španělštině a portugalštině. Další projevy latinskoamerické umělecké tvorby: hudba, výtvarné umění, film

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu bude student schopen definovat předmět studia iberoamerikanistiky; objasnit teorie o původu amerického obyvatelstva; popsat klíčové momenty minulosti a současnosti původních obyvatel i jednotlivých latinskoamerických zemí; vysvětlit specifika latinskoamerické kulturní identity.

Literatura

Kunc, Jiří - Barteček, Ivo:. Dobytí a osvobození Latinské Ameriky. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2008. Kašpar, Oldřich:. Předkolumbovská Amerika z antropologické perspektivy. Brno: CERM, 2002. VRHEL, František:. Předkolumbovská literatura: Témata, problémy, dějiny. Brno: CERM, 2003. KATZ, Friedrich:. Staré americké civilizace. Praha: Odeon, 1989. OPATRNÝ, Josef:. Amerika v proměnách staletí. Praha: Libri, 1998. Kol. aut.:. Kdo byl kdo: Čeští a slovenští orientalisté, afrikanisté a iberoamerikanisté. Praha: Libri, 1999. Štěpánek, Pavel. Umění mayských civilizací. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2002. Štěpánek, Pavel. Umění mexických indiánských civilizací. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2002.

Požadavky

Účast na hodinách, vypracování referátu o zadané knize a prokázání znalosti učiva u kolokvia.

Garant

prof. PhDr. Ivo Barteček, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Ivo Barteček, CSc.doc. Mgr. Lenka Zajícová, Ph.D.