Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Integration of Migrants in the CR 1 - KA (KSA / INN1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / INN1 - Integration of Migrants in the CR 1 - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice migrace. Proměny migrace v globálním světě. Evropa jako imigrační kontinent na začátku 21. století.2. Migrační teorie. Globalizace a mezinárodní migrace.3. Migrační proces a formování etnických minorit.4. Migrační situace ve střední a východní Evropě a ČR - aktuální trendy po roce 1989.5. Imigrační politika. Migranti a pracovní trh v ČR.6. Uprchlická migrace, azylová zařízení a sociální kontrola.7. Uprchlík jako ideální typ, strategie žadatelů o azyl.8. Migrace ze zemí bývalého SSSR a z asijských zemí.9. Migrace menšinových náboženských skupin.10. Vliv náboženské orientace na proces integrace.11. Mediální obraz migrantů.12. Organizace pracující s migranty.

Literatura

MARADA, R. Etnická různost a občanská jednota. Brno: CDK, 2006. SIROVÁTKA, T. (ed.). Menšiny a marginalizované skupiny v České republice. Brno: MU, 2002. ŠIŠKOVÁ, T. (ed.). Menšiny a migranti v České republice. Praha: Portál, 2001. DRBOHLAV, D. (ed.). Nelegální ekonomické aktivity migrantů (Česko v evropském kontextu). Praha: Karolinum, 2009. RÁKOCZYOVÁ, M.;TRBOLA, R. Sociální integrace přistěhovalců v České republice. Praha: SLON, 2009. ČEPELKA, Č.; JÍLEK, D. - ŠTURMA, P. Azyl a uprchlictví v mezinárodním právu. Brno: MU, 1997. KŘÍŽOVÁ, M. (ed.). Cizinci, našinci a média: mediální analýzy. [online] Dostupné na www: . TOPINKA, D. Integrace ve světle strategií žadatelů o azyl. In Ryšavý, D. (ed.) Acta Universitatis Palackianae Olomuciensis, Facultas Philosophica, Sociologica - Andragogica 2006. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2006, s.57-76. GÓRNY, A.; RUSPINI, P. (eds.). Migration in the New Europe, East-West Revisited. London: Palgrave - Macmillan 2004. CSABA, S.; NOSÁL, I. (eds.). Mozaika v re-konstrukci. Formování sociálních identit v současné střední Evropě. Brno: Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2003. TOPINKA, D., KLIMENT, P. Možnosti sociálních intervencí v prostředí ilegální pracovní migrace. In Sociální práce, Sociální práce s imigranty, 2007, č. 2, s. 91-102. Barša, P., Strmiska, M. Národní stát a etnický konflikt. Politologická perpektiva. 1999. TOPINKA, D. Perspektivy integrace muslimů v České republice. Muslimové v České republice. In Ecce Homo - (ne)mocný hráč zítřka. Sborník Česko-slovenské konference s mezioborovým dialogem. Olomouc: Česká asociace studentů psychologie o.s., 2008, s. 35-46. HIRT, T.; JAKOUBEK, M. Soudobé spory o multikulturalismus a politiku identit. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2005. TOPINKA, D. The Client s System in the Czech Labour Market: Brokers, Immigrants and Employers. In Iglicka, K. (ed.). Immigration Policies and Security. Warszawa: Center for International Relations, 2006, s. 55-60. SZALÓ, C. Transnacionální migrace: Proměny identit, hranic a vědění o nich. Centrum pro studium demokracie a kultury. Brno: CDK, 2007. NEKORJAK, M. Úvahy nad neregulérní migrací se zaměřením na ukrajinskou migraci v Česku. IVRIS Working Papers, Brno: Institut pro výzkum integrace a reprodukce, 2007. TOPINKA, D. Uvíznuti v nelegalitě. In Sociální studia, 2006, č.1, s.73-88. GRYGAR, J. - ČANĚK, M. - ČERNÍK, J. Vliv kvalifikace na uplatnění a mobilitu na českém trhu práce u migrantů ze třetích zemí. 2006. [online] Dostupné na www: .

Požadavky

Je požadována pravidelná aktivní účast na výuce, studium literatury podle zadání, odevzdání závěrečné písemné práce.

Garant

doc. PhDr. Dušan Lužný, Dr.

Vyučující

Mario Polo Rodríguez, Ph.D.PhDr. Daniel Topinka, Ph.D.