Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyk a kultura 1 - KA (KSA / JAK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / JAK1 - Jazyk a kultura 1 - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Jazyk a kultura - úvod. Lingvistická antropologie jako vědní disciplína, její předmět, metody a cíle, její místo ve vztahu k antropologii a lingvistice. Předchůdci a hlavní představitelé a jejich základní teze. Základní etnolingvistické pojmy a teorie jazykového relativismu - vývoj a stav diskuse.2. Komunikace a počátky jazyka. Vznik a vývoj jazyka u lidstva. Teorie starší a moderní. Komunikační systémy u zvířat.3. Vývoj jazyka u jedince (ontogeneze). Typy a fáze osvojování jazyka. Vývoj jazyka u jazykového společenství (fylogeneze). Genealogická klasifikace jazyků. Rekonstrukce prajazyka, pravlasti a prakultury.4. Variace jazyka v prostoru. Idiolekty, dialekty a styly. Bilingvismus/multilingvismus, diglosie. Pidžiny a kreolštiny. Jazyková politika.5. Stavba jazyka: Fonetický, fonologický, morfologický a syntaktický plán. Typologie jazyků.6. Jazyk mluvený a psaný. Původ písma a typy systémů písma. Oralita a gramotnost: kognitivní a kulturní důsledky písemnictví, odlišnosti literárních a orálních kultur.

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

ČERMÁK, František:. Jazyk a jazykověda. 3. vyd. Praha: Karolinum, 2001. SAPIR, Edward:. Language: An introduction to the study of speech. New York: Harvest Book, 1949 (1. vyd.1921). SAPIR, Edward:. Language, Culture, and Personality. Berkeley: University of California Press, 1964 (1. vyd.1949). WHORF, Benjamin Lee:. Language, Thought and Reality. Cambridge, Mass.: MIT Press, 1956. BUDIL, Ivo T.:. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. 4. vyd. Praha: Triton, 2003. Petr, F. (1929). Olejomalba a enkaustika. Praha: Peometheus. ONG, Walter J.:. Technologizace slova: Mluvená a psaná řeč. Praha: Karolinum, 2006. VRHEL, František:. Základy etnolingvistiky. Praha: SPN, 1981. LAKOFF, George:. Ženy, oheň a nebezpečné věci: Co kategorie vypovídají o naší mysli. Praha: Triáda, 2006.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

doc. Mgr. Lenka Zajícová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Lenka Zajícová, Ph.D.Mgr. Radim Zámec, Ph.D.