Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní antropologie daru - KA (KSA / KANDD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / KANDD - Kulturní antropologie daru - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do antropologie daru. Reciprocita, redistribuce, tržní směna.Ekonomická antropologie. Homo economicus. Polemika mezi substantivisty a formalisty.Reciprocita pozitivní, vyrovnaný a negativní.Marcel Mauss. Esej o daru. Darování jako totální sociální fakt.Bronislaw Malinowski. Kula - výměna darů na Trobriandských ostrovech.Maurice Godelier. Enigma daru. Kmen Baruya, kwaimatnie.Anette Weiner. Symbolická hutnost předmětu. Cenné předměty jako ukazatelé naší identity. Keeping-while-giving. Biologická a kulturní reprodukce společnosti.Claude Lévi-Strauss. Žena jako jeden z nejcennějších předmětů směny.Jacques Derrida. Nezištnost daru.Solidarita. Mikrosolidarita, makrosolidarita.

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

J. Laidlaw. A Free Gift Makes No Friends, The Journal of the Royal Anthropological Institute 6, 4, 2000, s. 617-634. M. Mauss. Esej o daru, podobě a důvodech směny v archaických společnostech, Praha 1999. M. Godelier. The Enigma of the Gift, Chicago 1999; N. Z. Davis, The Gift in Sixteenth-Century France, Madison 2000.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

Mgr. Veronika Čapská, Ph.D.