Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z dějin filozofie 1 - KA (KSA / KDFD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / KDFD1 - Kapitoly z dějin filozofie 1 - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Počátky filozofie. Antická filozofie.Středověká filozofie. Křesťanství.Racionalismus. Empirismus.Novověký obrat k subjektu. Problémy osvícenského optimismu.Velké filozofické koncepty. Hegel, Marx.Idea filozofie jako přísné vědy.Filozofie jazyka a postmoderna.

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

Locke, John. Dopis o toleranci, Brno 2000. Scheler, Max. Místo člověka v kosmu, Praha 1968. Camus, Albert. Mýtus o Sisyfovi, Praha 1995. Rorty, Richard. Nahodilost, ironie, solidarita, Praha 1998. Čapek, Karel. Pragmatismus, Olomouc 2000. Descartes, René. Rozprava o metodě, Praha 1947. Rousseau, Jean-Jacques. Rozpravy, Praha 1978. Nietzsche, Friedrich. Tak pravil Zarathustra, Praha 1968. Platón. Ústava, Praha 1993 (1996), I. a VII. kniha. Rádl, Emanuel. Útěcha z filosofie, Praha 1946. Morin, Edgar. Věda a svědomí, Praha 1995. Machiavelli, Niccolo. Vladař, Praha 1997. Aurelius, Augustinus. Vyznání, Praha 1990.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

prof. PhDr. Ivan Blecha, CSc.