Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koučování (KSA / KOUC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / KOUC - Koučování, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je koučováníDefinice koučování - ukotvení pojmu dle různých přístupů.2. Vymezení koučování v rámci rozvojových metodDefinice přínosu koučování oproti jiným rozvojovým metodám (trénink, školení, mentoring, poradenství atd.).3. Základní způsobilosti koučePřehled klíčových způsobilostí kouče.4. Systém certifikace koučůPřehled profesních asociací koučů a jejich akreditačních systémů. Jak si vybrat vhodného kouče.5. Základní principy stanovení cíle koučováníStanovování cílů jako základní předpoklad koučovacího procesu. Parametry dobře stanoveného cíle. SMART cíl.6. Vybrané modely a nástroje pro koučováníModel koučovacího procesu/sezení - GROW model.7. Koučovací otázkyOtevřené a uzavřené otázky. Typické otázky pro jednotlivé fáze modelu GROW. Další nástroje pro koučování - škály, sebereflexe, vizualizace atd.8. Role koučovanéhoPředpoklady pro koučování u koučovaného. Obavy spojené s koučováním.9. Koučování v organizaci: základní aplikace koučováníInterní a externí koučové. Kontrakt a zadavatel v procesu koučování. Proces koučování v rámci organizace.10. Bariéry využití koučováníBariéry využití koučování v organizaci.11. Koučování jako styl vedeníZákladní principy koučování jako stylu vedení. Manažer jako kouč - předpoklady, úskalí a přínosy koučování pro manažera.12. Evaluace koučováníMožnosti vyhodnocování koučování z hlediska stanoveného cíle a z hlediska posunu v dovednostech a postojích koučovaného.

Získané způsobilosti

- Student umí definovat koučování a popsat jeho přínosy v rámci rozvojových metod.- Student umí vyjmenovat profesní organizace v koučování a základní způsobilosti kouče.- Student zná základní nástroje pro koučování, zejména model GROW a základní principy dobře stanoveného cíle.- Student umí pojmenovat základní aplikace koučování v organizaci a možnosti evaluace koučování.- Student umí vést koučovací rozhovor dle modelu GROW.- Student umí nastavit s koučovaným cíl dle parametrů SMART.- Student umí využívat otázky v rámci koučovacího rozhovoru.- Student umí vytvořit konkrétní návrh evaluace koučování.- Student je schopen identifikovat a posoudit příležitosti pro uplatnění koučování v rámci své pracovní činnosti.

Literatura

Sylabus - podklady. GALLWEY, T. Inner Game pro manažery - tajemství vysoké pracovní výkonnosti. Praha: Management Press, 2010. BARTONÍČKOVÁ, M. Kariérový koučink. Praha: Alfa Publishing, 2007. Atkinson, M. Koučink - věda i umění: vnitřní dynamika. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-538-7.FISCHER-EPE, M. Koučování. Praha: Portál, 2006. Whitmore, J. Koučování: rozvoj osobnosti a zvyšování výkonnost: metoda transpersonálního koučování. Praha: Management Press, 2009. ISBN 978-80-7261-209-3.NÁHLOVSKÝ, P., SUCHÝ, J. Koučování v manažerské praxi. Praha: Grada, 2007. PARMA, P. Umění koučovat. Praha: Alfa Publishing, 2006. Prokopenko, J., Kubr, M.:. Vzdělávání a rozvoj manažerů. 1. vyd. Grada, Praha 1996. DEMBKOWSKI, S., ESDRIDGE, F., HUNTER, I. 7 kroků efektivního koučování. Brno: Computer Press, 2009.

Požadavky

KolokviumPředpokladem ukončení disciplíny je vypracování korespondenčního úkolu a aktivní účast v prezenční části výuky.

Garant

Mgr. Michal Hummel

Vyučující

Mgr. Michal Hummel