Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kultury střední Asie a Kavkazu - KA (KSA / KSAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / KSAK - Kultury střední Asie a Kavkazu - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Střední Asie a Kavkaz ? vymezení oblasti jako celku i jednotlivých geografických regionů, přírodnípodmínky, etnická a lingvistická skladba dané oblasti, etnografové zabývající se daným prostorem.2. Nomádství a jeho podoby ve střední Asii, interakce mezi nomády a zemědělským (městským)obyvatelstvem dříve a dnes); (Chazanov)3. Textilní výroba (vznik, tradice a symbolika koberců syrmaků, sukni, hedvábí a jeho význam)(Kybalová, Jungr, Ford)4. Kavkaz (ruský Kavkaz: Agydejsko, Ingušsko, Dagestán, Kabardsko-Balkarsko, Karačajevsko, Čerkesko,Severní Osetie ? Alanie, Čečensko, Dagestán), etnika, kultury, náboženství5. Kavkaz ? Gruzie (Chevsurové, Svanové), Ázerbájdžán (Tátové, Tályši)6. Kavkaz - Arménie7. Bývalá sovětská střední Asie (Kazachstán, Turkmenistán)8. Bývalá sovětská střední Asie (Tádžikistán, Kyrgizstán)9. Bývalá sovětská střední Asie (Uzbekistán, Karakalpacko)10. Mongolsko

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu student získá základní geografický a etnicko-kulturní přehled v daném regionu, bude schopen objasnit historické okolnosti, které vedly k současnému stavu a charakteru jednotlivých kulturních skupin a dokáže identifikovat základní okruhy problémů, se kterými se současná střední Asie a Kavkaz potýkají.

Literatura

FAIT, Emanuel. (1910):Středoasijští národové, zvláště v území ruském. Praha: Matice česká. NAHODIL, Otakar. (1962):Horami a oázami. Praha: Svět sovětů. KHAZANOV, Anatoly. (1994):Nomads and the outside Word. The University of Wisconsin Press. ROY, Olivier. (2000): The New Central Asia. The Creation of Nations. London - New York: I. B. Tauris. GROLLOVÁ, Ivana - ZIKMUNDOVÁ, Veronika. (2001):Mongolové, pravnuci Čingischána. Praha: Triton. HORÁK, Slavomír. (2005):Střední Asie mezi východem a západem. Praha: Karolinum. PARGAČ, Jan. (2006): Kočovnické kultury Střední Asie od tradice k modernitě (Kazachstán, Kyrgyzstán). Praha. ROUX, Jean-Paul. (2007): Dějiny Střední Asie. Praha: Nakladatelství Lidové Noviny. ŠMÍD, Tomáš - VAĎURA, Vladimír. (2007): Etnické konflikty v postsovětském prostoru. Brno: CDK. EXNEROVÁ, Věra. (2008):Islám ve Střední Asii za carské a sovětské vlády na příkladu jednoho z center oblasti, Fergánské doliny. PARGAČ, Jan - VRHEL, František. (2009):Střední Asie a Kazachstán: Historie, etnicita, jazyky: od migrace stepních Uzbeků a Kazachů pod 15. Století po r. 1924. Praha:. Na východ (periodikum).

Garant

PhDr. Daniel Topinka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Čermáková, Ph.D.PhDr. Daniel Topinka, Ph.D.