Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunitní vzdělávání - A (KSA / KV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / KV - Komunitní vzdělávání - A, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Termín, vznik a principy komunitní vzdělávání.2. Směry a alternativy komunitního vzdělávání.3. Kontexty komunitního vzdělávání, komunitní práce a komunitní péče.4. Antropagogické aspekty komunitního vzdělávání.5. Komunitní vzdělávání jako proces humanizace vzdělávání.6. Komunitní vzdělávání jako jedna z dimenzí reinkluse a reintegrace.7. Komunitní vzdělávání jako součást komunitně orientovaných programů.8. Komunitně orientované programy v zahraničí a v ČR.9. Komunitní knihovna, komunitní škola a komunitní centrum jako sociální instituce.10. Případové studie vybraných komunitních institucí.11. Vymezení potřeb pro koncepci komunitně orientovaných programů - příklad výzkumného designu.

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

ROGERS, A. Adults Learning for Development. London: Cassell, 1992. POPPLE, K. Analysing Community Work. Its Theory and Praktice. Buckingham-Philadelphia: Open University Press, 1995. GARDNER, J.W. Budování komunity. Praha : Nadace Via, 1999. CAMPFENS, H. Community Development Around the World: Praktice, Theory, Research, Training. Toronto: University of Toronto Press, 1996. POPPLE, K. Community Education: its Development and Management. London: Heinemann Educational Books, 1982. FRIESENHAHN, G. a kol. Communty Education and its contribution to a Social Europe : concepts, perspektives, implementation. Boskovice : Albert, 2007. ISBN 978-80-7326-107-8. European Centre for Community Education. Dostupné na WWW: http://www.ecce-net.eu/index.htm. HARTL, P. Komunita občanská a komunita terapeutická. Praha : Sociologické nakladatelství, 1997. ISBN 80-85850-45-1. Komunitní vzdělávání. Dostupné na WWW: http://www.komunitnivzdelavani.cz/index.php?lang=cz. CLARKE, S. Social Work as Community Development: a management model for social change. 2nd edition, Aldershot: Ashgate, 2000.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

PhDr. Lucie Smékalová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Lucie Smékalová, Ph.D.