Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvalitativní výzkum - S (KSA / KVVY2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / KVVY2 - Kvalitativní výzkum - S, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(Navazuje na kurz Kvalitativní výzkum 1)1. Metody analýzy a interpretace kvalitativních dat2. Metody analýzy a interpretace kvalitativních dat3. Validita a její kritéria v kontextu kvalitativního přístupu. Metody zajištění validity.4. Etické aspekty kvalitativního výzkumu.5. Závěry kvalitativního výzkumu, způsoby shrnutí dat. Prezentování výsledků kvalitativního výzkumu v závislosti na tématu a užité epistemologii.6. Otázka "kompatibility" kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Implikace pro smíšený výzkum.7. Podstata smíšeného/integrovaného výzkumu.8. Účel aplikace smíšeného/integrovaného přístupu v sociologickém výzkumu. Výzkumné otázky pro smíšený/integrovaný výzkum.9. Možnosti a limity kombinování/integrace kvantitativní a kvalitativní výzkumné strategie10. Způsoby designování smíšeného výzkumu: Simultánní (integrované) a sekvenční výzkumy. Single a multiple studie. Triangulační, "vestavěný", explanatorní a explorační design.11. Specifika vytváření vzorku, získávání dat, jejich analýzy a interpretace ve smíšeném výzkumu.12. Kritéria kvality smíšeného výzkumu. Smíšené/integrované paradigma v řešených úlohách.

Získané způsobilosti

Studující dospějí k porozumění výzkumným paradigmatům a možnostem jejich kombinace/integrace. Dokážou řešit náročnější výzkumné úlohy, rozhodnout o užití adekvátní strategie, posoudit validitu, reliabilitu a možnosti zobecnění sociologické informace. Osvojí si znalosti, vědomosti a dovednosti týkající se zpracování, analýzy a interpretace kvalitativních empirických dat, tzn., že dokážou navrhnout, připravit a realizovat základní typy kvalitativního výzkumu. Budou schopni koncipovat a aplikovat smíšený design výzkumu.

Literatura

Miovský, M. (2006). Kvalitativní přístup a metody v psychologickém výzkumu. Praha: Grada Publishing. Hendl, J. (2012). Kvalitativní výzkum: základní teorie, metody a aplikace. Praha: Portál. Babbie, E. R. (2013). The practice of social research. [Belmont, Calif.]: Wadsworth Cengage Learning. Punch, K., & Hendl, J. (2008). Úspěšný návrh výzkumu. Praha: Portál. Corbin, J. M., Strauss, A. L., & Ježek, S. (1999). Základy kvalitativního výzkumu: postupy a techniky metody zakotvené teorie. Boskovice: Albert.

Požadavky

Průběžné plnění úkolů zadaných na cvičení, prezentace stanovené části výzkumného projektu. Písemné zpracování projektu. Realizace určených částí výzkumu. Zpracování výzkumné zprávy (podklad ke zkoušce).

Garant

doc. PhDr. Dana Sýkorová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Dana Sýkorová, Ph.D.doc. PhDr. Dana Sýkorová, Ph.D.