Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly ze sociologie 1 - KA (KSA / KZSD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / KZSD1 - Kapitoly ze sociologie 1 - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociologie jako věda, její vznik, předmět a struktura.2. Ontologická východiska a jejich metodologické důsledky. Multiparadigmatičnost sociologie. Základní sociologické perspektivy.3. Příroda, společnost a kultura. Sociální a kulturní antropologie. Lidská podstata, debata o biologickém a kulturním determinismu.4. Funkcionalistická perspektiva. Strukturní funkcionalismus Talcotta Parsonse.5. Strukturní funkcionalismus R. K. Mertona a jeho pojetí sociálních deviací.6. Konfliktologická perspektiva: Karl Marx, neomarxisté.7. Teorie konfliktu: Ralph Dahrendorf a Pierre Bourdieu. Kolektivní jednání a deviantní jednání v teorii konfliktu.8. Pojetí konfliktu u strukturních funkcionalistů: R. K. Merton a Lewis Coser.9. Fenomenologický přístup v sociologii: A. Schütz.10. Sociální konstrukce reality: Peter Berger a Thomas Luckmann.11. Nominalistická perspektiva: rozumějící sociologie Maxe Webera.12. Symbolický interakcionismus: Ch. H. Cooley, W. Thomas, sociální behaviorismus G. H. Meada.13. Symbolický interakcionismus Herberta Blumera. Pojetí sociálních deviací v symbolickém interakcionismu.

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

HARRINGTON, A.:. Moderní sociální teorie. Praha: Portál 2006. ŠUBRT, J.:. Postavy a problémy soudobé teoretické sociologie. Praha: ISV 2001. KUBÁTOVÁ, H.:. Sociologie. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci 2009. KELLER, J.:. Úvod do sociologie. Praha: Slon 2002. KUBÁTOVÁ H., ZNEBEJÁNEK, F.:. Základy sociologie. Druhé přepracované vydání. Olomouc: FF UP 2008. BAUMAN, Z., MAY, T.:. Myslet sociologicky. Praha: SLON 2004. Giddens, A.:. Sociologie. Praha: Argo 1999.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

doc. PhDr. Dana Sýkorová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Kalenda, Ph.D.Mgr. Martina Kunčíková