Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiální kultura - KA (KSA / MAKU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / MAKU - Materiální kultura - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Archeologie jako věda zkoumající hmotnou kulturu, její pozice v rámci kulturní antropologie a příbuzných věd, status pravěkých památek v ČR2. Lovci a sběrači ? specifika hmotné kultury, vývoj kamenných industrií a jejich typologie, analogie k současným / historickým lovecko-sběračským kulturám (Austrálie, Tasmánie).3. Mezolit ? změna ekonomické strategie a její reflexe v hmotné kultuře, trampsko-bezdomovecké analogie k mezolitickému využívání prostoru a problematika současných analogií.4. Neolit ? usazení jako zásadní moment transformace a rozkvětu hmotné kultury, nové kategorie hmotné kultury a jejich postavení v rámci zemědělských kultur jako celku.5. Eneolit ? počátky nomádské ho pastevectví a specifika materiální kultury nomádských skupin ve srovnání s kulturami usazenými.6. Bronz ? nový materiál a nové kategorie hmotné kultury, počátky silnější sociální stratifikace a jejich reflexe na úrovni archeologického obrazu.7. Halštat ? kontakty ?barbarské? Evropy s vyspělým Středomořím a vliv na materiální kulturu (import a nápodoba, inspirace ?barbarského vkusu?)8. Latén ? unifikace Evropy pod kulturním příkrovem laténské kultury, nové kategorie hmotné kultury a jejich význam (mincovnictví a peněžní směna)9. Řím ? šíření a reinterpretace římské kultury do ?barbarské Evropy?, způsoby přejímání cizích kulturních prvků a jejich nové postavení v rámci místních kultur10. Doba stěhování národů ? synkretické jevy materiální kultury raného středověku, křesťanství a jiná náboženství / kulty a jejich projevy v materiální kultuře.

Získané způsobilosti

Student je po úspěšném absolvování kurzu schopen demonstrovat znalost hlavních teoretických přístupů ke studiu materiální kultury, získá představu o vypovídacích schopnostech jednotlivých kategorií materiální kultury a její vztah k ostatním aspektům kultury.

Literatura

MILLER, Daniel (ed.):. Acknowledging Consumption: A Review of New Studies Material Cultures. London: Routledge, 1995. CIERAAD, Irene (ed.):. At Home. An Anthropology of Domestic Space. New York: Syracuse University Press, 1999. SASSATELLI, Roberta:. Consumer Culture. History, Theory and Politics. London: SAGE, 2007. BOURDIEU, Pierre:. Distinction: A Social Critique of the Judgment of Taste. Cambridge: Harvard University Press, 1984. MAUSS, Marcel:. Esej o daru, podobě a důvodech směny v archaických společnostech. Praha: Sociologické nakladatelství, 1999. WEINER, Annette B.:. Inalienable Possessions. The Paradox of Keeping-While-Giving. Berkeley: University of California Press, 1992. MILLER, Daniel (ed.):. Material Cultures. Why Some Things Matter. London: UCL Press, 1998. CALEFATO, Patrizia:. The Clothed Body. Oxford: Berg, 2004. BAUDRILLARD, Jean:. The Consumer Society: Myths and Structures. London: SAGE, 1998. BUCHLI, Victor:. The material culture reader. Oxford: Berg, 2002. WOODWARD, Ian:. Understanding Material Culture. London: SAGE, 2007.

Požadavky

Schopnost přečíst a důkladně porozumět odbornému textu v anglickém jazyce. Studium literatury podle zadání, pravidelná aktivní účast na výuce.

Garant

Mgr. Jakub Havlíček, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Čermáková, Ph.D.Mgr. Jakub Havlíček, Ph.D.