Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie vědy - A (KSA / METV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / METV - Metodologie vědy - A, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Věda jako zvláštní obor lidské činnosti a poznání.2. Funkce vědy a bádání sociálního předmětu.3. Jazyk vědy a jeho funkce.4. Struktura vědeckého myšlení, výroky ve vědě.5. Hypotéza a její funkce.6. Paradigmata ve vědě, paradigmatické matice.7. Ověřování teorie8. Pozitivismus. Objektivnost a měření, kvantitativní přístupy.9. Rozumění a interpretace. Subjektivnost a význam, kvalitativní přístupy.10. Vzájemné jednání. Interakce a systemická dynamika, integrované přístupy.11. Kvalita vědeckých poznatků, ohodnocení.12. Problém hodnot ve společenských vědách.13. Uplatnění výsledků vědeckého bádání ve společenských vědách, role interpretace.

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

WATZLAWICK. P. Jak skutečná je skutečnost? Konfrontace1998. WALLERSTEIN, I. et.al. Kam směřují sociální vědy. Praha 1998. BERGER, P., LUCKMANN, T. Společenská konstrukce reality. Praha 1999, str. 25-50. KUHN, T. S.. Struktura vědeckých revolucí, Praha 1997. ANZENBACHER, A. Úvod do filosofie. Praha: SPN 1990 (kap. 1.4,1.5,4.5, 4.6).

Garant

doc. PhDr. Dušan Lužný, Dr.

Vyučující

Mgr. Veronika Kubovádoc. PhDr. Dušan Lužný, Dr.Mgr. Jiří Poslt