Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody kvantitativního scg výzkumu - S (KSA / MKTV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / MKTV1 - Metody kvantitativního scg výzkumu - S, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Věda, věrohodné poznání2. Metodologie, metodika, metoda, technika3. Základní pojmy: pojem, termín, význam, proměnná, definice4. Klasifikace, typologie, hypotéza, teorie5. Typy výzkumu (zkladní, aplikovaný). Výzkum, průzkum, šetření6. Realismus vs. nominalismus7. Empirický novopozitivismus8. Logický pozitivismus9. Výzkum v interpretativní sociologii10. Přístup P. Lazarsfelda, snahy o integraci výzkumných strategií11. Realita, analytický nástroj, model a modelování ve vědě12. Kauzalita. Chyby v úvahách o kauzalitě jevů. Podmínka nutná a postačující. Principyeliminační indukce13. Experiment v sociálních vědách: skupina experimentální a skupina srovnávací. Srovnávání (struktura srovnávaných skupin a funkce srovnávání).

Získané způsobilosti

Studenti ovládají základní principy metodologie vědy a pozitivistického přístupu. Jsou schopni porozumět základním požadavkům na vědeckou metodu.

Literatura

Disman, M. (1993). Jak se vyrábí sociologická znalost: příručka pro uživatele. Praha: Karolinum. Lamser, V. (1966). Základy sociologického výzkumu. Praha: Svoboda. Fajkus, B. (2005). Filosofie a metodologie vědy: vývoj, současnost a perspektivy. Praha: Academia.

Požadavky

Student prochází ústním zkoušením, během kterého prokazuje, že porozuměl metodice kvantitativního sociologického průzkumu.

Garant

Mgr. František Znebejánek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. František Znebejánek, Ph.D.