Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecné dějiny II.1 - KA (KSA / OIID1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / OIID1 - Obecné dějiny II.1 - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dějiny raného novověku - doba reforem a revolucí, zámořské objevy, rozvoj přírodních věd. Koloniální politika. Reconquista.Dějiny 19. století - vznik občanské industriální společnosti. Demografické, ekonomické a technické změny. Politické ideologie. Společenský pohyb moderních dějin (liberální a národně emancipační hnutí, sociální otázka atd.).Dějiny 20. století - nejvýznamnější fakta a procesy ve světě. Vývoj mezinárodních vztahů. Světové velmoci. Politická, vojenská a ekonomická uskupení. Dekolonizace, evropskáIntegrace. Bipolární svět. Myšlenkové a kulturní proudy v tomto století.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu je student schopendefinovat klíčové události v evropských a světových dějinách 19. a 20. století;popsat klíčové procesy v evrospkých a světových dějinách 19. a 20. století;identifikovat hlavní vývojové trendy v mezinárodních vztazích 19. a 20. století.

Literatura

Opatrný, J. Amerika v proměnách staletí. Praha: Libri, 1998. KREJČÍ, J. Dějiny a revoluce. Praha, 1995. Bělina, P. a kol.:. Dějiny evropské civilizace II. Praha 1995. Dějiny Evropy. Praha, 1995. Polišenský, J. a kol. Dějiny Latinské Ameriky. Praha: Svoboda, 1979. HROCH, M. a kol.:. Dějiny novověku I.-II. Praha 1969. Johnson, P. Dějiny 20. století. Praha: Rozmluvy, 1991. PEČENKA, M - LUŇÁK, P. a kol. Encyklopedie moderní historie. Praha, 1995. SKŘIVAN, A.; DRŠKA, V.; STELLNER, F. Kapitoly z dějin mezinárodních vztahů. Praha, 1994. MENCL, V. a kol. Křižovatky dějin 20. století. Praha, 1990. Kennedy, P. Vzestup a pád velmocí. Ekonomické změny a vojenské konflikty v letech 1500 - 2000. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1996.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

Mgr. Jakub Havlíček, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jakub Havlíček, Ph.D.Mgr. Andrea Preissová krejčí, Ph.D.