Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná sociologie 1 - S (KSA / OSG1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / OSG1 - Obecná sociologie 1 - S, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik sociologie2. Předmět sociologie3. Vysvětlení, porozumění4. Pozitivismus, interpretativní sociologie.5. Struktura sociologie6. Podmínky existence společnosti I7. Podmínky existence společnosti II8. Společnost, nebo kultura? Lidská podstata: debata o biologickém a kulturním determinismu9. Kultura jako protiklad přírody10. Sociální struktura a sociání funkce11. Sociální změna12. Teorie směny

Získané způsobilosti

Student je schopen identifikovat základní rozpory v pohledu na sociální realitu a použít základní argumentaci pro a proti každému z protikladných pohledů. Je schopen posoudit strukturu společnosti. Umí analyzovat sociální problémy.

Literatura

Kubátová, H., & Znebejánek, F. (2008). Základy sociologie. Olomouc: Univerzita Palackého. Dahrendorf, R., & Pál, F. (1991). Moderný sociálny konflikt: esej o politike slobody. Bratislava: Archa. Bourdieu, P., & Dvořáková, V. Teorie jednání. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 8071845183.

Požadavky

Studenti musí absolvovat kolokvium. Musí prokázat znalost klíčových problémů sociologické teorie. Musí umět aplikovat poznatky na konkrétní sociální situace.

Garant

Mgr. František Znebejánek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Kalenda, Ph.D.Mgr. František Znebejánek, Ph.D.