Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Osoby se zdrav. post. a scg výzkum-S (KSA / OZPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / OZPV - Osoby se zdrav. post. a scg výzkum-S, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Disability studies, zdravotní postižení, typy, sociální souvislosti2. Historické a společenské souvislosti zdravotního postižení3. Politické a kulturní souvislosti zdravotního postižení4. Zrakové postižení5. Sluchové postižení6. Psychické postižení7. Mentální postižení8. Postižení motoriky9. Postižení řeči10. Síť sociální pomoci pro osoby se zdravotním postižením v ČR11. Komprehenzivní rehabilitace12. Osoby se zdravotním postižením jako objekty a subjekty sociologického výzkumu - shrnutí

Získané způsobilosti

Studenti charakterizují zdravotní postižení, znají jeho rizika.Studenti charakterizují základní zdravotní postižení a jejich dopad na realizaci sociologického výzkumu.Studenti se orientují ve stávající nabídce odborné literatury k tématu kurzu a dokáží této kompetence využít ke svému dalšímu vzdělávání.

Literatura

MATOUŠEK, Oldřich; KODYMOVÁ, Pavla; KOLÁČKOVÁ, Jana. (eds.). (2005) Sociální práce v praxi. Praha: Portál. KRHUTOVÁ, Lenka. (2013) Úvod do disability studies. Ostrava: OU. STUCHLÍK, Jan. (2001) Asertivní komunitní léčba a case management. Praha: Fokus. JANDOUREK, Jan. (2001) Sociologický slovník. Praha: Portál. SIROVÁTKA, Tomáš et al. (2002) Menšiny a marginalizované skupiny v České republice. Brno: MU FSS & Georgetown. BÁRTLOVÁ, Sylva. (2003) Sociologie medicíny a zdravotnictví. Brno: Národní centrum ošetřovatelských a nelékařských zdravotnických oborů. JŮN, Hynek. (2010) Moc, pomoc a bezmoc v sociálních službách a ve zdravotnictví. Strategie práce s klienty, krizové scénáře. Praha: Portál.

Požadavky

Podmínkou udělení atestace je: - povinná prezenční účast na semináři, povolená absence max. 25% výuky;- odevzdání písemné práce v rozsahu 5 normostran. Z nich maximálně dvě třetiny rozsahu popis vybraného zdravotního postižení a jeho dopadu na osobní a sociální život nositele, minimálně dvě třetiny vlastních úvah vztahujících se k postupu plánování a realizace sociologického výzkumu s vybranou cílovou skupinou.

Garant

PhDr. Eva Klimentová, Ph.D.