Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo pro andragogy II. - APM (KSA / PRPM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / PRPM2 - Právo pro andragogy II. - APM, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy soukromoprávních vztahůCílem tohoto tématu je seznámit studenta s vymezením pojmu a předmětu soukromého práva, základními zásadami tohoto právního odvětví a obecnými otázkami soukromoprávních vztahů.2. Absolutní majetková práva - věcná právaZáklady právní úpravy věcných práv, zejména vysvětlení pojmu věc a dělení věcí, vlastnické, spoluvlastnické právo.3. Absolutní majetková práva - věcná práva k věcem cizímPrávní úprava zástavního práva, věcných břemen, zadržovacího práva a práva stavby.4. Soukromoprávní ochrana spotřebiteleDvě základní roviny ochrany spotřebitele v soukromoprávních předpisech, a to spotřebitelské smlouvy a specifickou úpravu smluvních typů občanského práva.5. Relativní majetková práva - závazkové vztahyVznik, změna a zánik závazků a základní typy závazků ze smluv, jako např. kupní smlouva, smlouva o půjčce, smlouva o dílo, nájemní smlouva.6. Absolutní majetková práva - právní úprava děděníPředmětem tématu jsou základní instituty dědického práva a jednotlivé způsoby dědění - dědění ze zákona, z dědické smlouvy a dědění ze závěti.7. Závazky z deliktů a jiných právních důvodůPrávní úprava obecné odpovědnosti za škodu a druhů zvláštní odpovědnosti je nosným tématem této kapitoly. Způsob a rozsah náhrady škody a právní úprava bezdůvodného obohacení.8. Právní úprava právnických osobObecná právní úprava právnických osob, zejména korporací, spolků, ústavů, fondů. Právní úprava podnikatelů obsažená v občanském zákoníku.9. Obchodní korporacePrávo obchodních společností a družstva, jehož právní úprava je obsažená především v zákoně o obchodních korporacích. Student se seznámí především s právní úpravou veřejné obchodní společnosti, komanditní společnosti, společnosti s ručením omezeným, akciové společnosti a družstva.10. Rodinné právoTéma seznámí studenty s právní úpravou vztahů mezi manžely, mezi rodiči a dětmi a mezi účastníky náhradní rodinné výchovy.11. Pojem, základní principy a subjekty občanského soudního řízeníZákladní zásady civilního procesu, procesně právní vztahy, subjekty soudního řízení a pravomoc a příslušnost soudů.12. Civilní procesŘízení před soudem v prvním stupni, odvolací řízení a vykonávací řízení (exekuce).

Získané způsobilosti

- Student zná základní principy a instituty soukromé části právního řádu.- Student zná základy účinné právní úpravy soukromoprávních předpisů.- Student umí aplikovat nabyté teoretické poznatky v modelových příkladech.- Student umí interpretovat a aplikovat právní předpisy soukromého práva.- Student umí vypracovat jednoduché smlouvy především z občanského práva.- Student umí sepsat jednoduchá podání soudu a další písemnosti soukromoprávní povahy.

Literatura

Nař. vlády ČR č. 503/2000 Sb. , o Obchodním věstníku, v platném znění. Vyhláška MS č. 250/2004 Sb., o závazných formulářích na podávání návrhu na zápis do OR. Zákon č. 182/2006 Sb. o úpadku a způsobech jeho řešení (insolventní zákon) - účinný od 1.1.2008. Zákon č. 455/1991 Sb., živnostenský zákon, v platném znění. Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník v platném znění. Dědič Jan:. Akciové společnosti. Bartošíková Miroslava, Společnost s ručením omezeným - Praha, Prospektrum, 2006. Hajn Petr:. Jak uzavírat obchodní smlouvy. Obchodní právo - zákon ÚZ. Obchodní zákoník, dodatek ke komentáři, M. Bartošíková, S. Plíva, I. Štenglová, Praha, C.H.Beck, 2005. Odborný časopis Právní rádce, Právní rozhledy. Základy obchodního práva, Bartošíková M.. Zákon o živnostenském podnikání - ÚZ.

Požadavky

K udělení zápočtu je nezbytné splnit korespondenční úkoly uvedené ve studijní opoře. Splnění zápočtu je nezbytnou podmínkou připuštění ke zkoušce.Zkouška probíhá písemnou formou.

Garant

Mgr. Bc. Klára Tesaříková Čermáková

Vyučující

Mgr. Bc. Klára Tesaříková Čermáková