Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo pro andragogy III. - APM (KSA / PRPM3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / PRPM3 - Právo pro andragogy III. - APM, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pracovní právo, jeho předmět, postavení v systému práva, funkce a prameny.Téma si klade za cíl studenty seznámit se základními informacemi o pracovním právu jako samostatném právním odvětví, vymezit jeho předmět a rovněž studentům přiblížit návaznost pracovního práva na další právní odvětví právního řádu ČR.2. Působnost, interpretace a aplikace norem českého pracovního práva.Toto téma navazuje na znalosti studentů z právní propedeutiky a konkretizuje obecné znalosti již nabyté na konkrétní oblast pracovního práva.3. Základní zásady pracovního práva.V rámci tohoto tématu jsou studenti seznámeni se základními zásadami obsaženými v zákoníku práce, ale také rovněž se základními zásadami ústavního charakteru, které se vztahují na pracovněprávní vztahy.4. Pracovněprávní vztahy.Téma studentům přiblíží zejména pojem, druhy a účastníky pracovněprávních vztahů.5. Vznik pracovního poměru a jeho změny.Téma se věnuje především okolnostem vzniku pracovního poměru mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, jednotlivým druhům pracovních poměrů a stěžejní částí je pracovní smlouva a její náležitosti.6. Způsoby skončení pracovního poměru.Jednotlivé způsoby skončení pracovního poměru jsou nosným obsahem tohoto tématu, jejich základní rozdělení podle toho zda se jedná o právní úkon jednostranný, dvoustranný nebo skončení pracovního poměru na základě právní události či úředního rozhodnutí.7. Doplňkové pracovněprávní vztahy.Toto téma studenty seznámí s uzavíráním a náležitostmi dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, dohodou o pracovní činnosti a dohodou o provedení práce.8. Pracovní doba a doba odpočinku.Studenti budou seznámeni se zákonnou délkou pracovní doby, rozvržením pracovní doby a právní úpravou práce přesčas. Další část bude pojednávat o přestávkách v práci, dovolené a překážkách v práci.9. Odměňování za práci.Předmětem tématu je platná právní úprava odměňování v podnikatelské a nepodnikatelské sféře a náhrada výdajů poskytovaná zaměstnancům v souvislosti s výkonem práce.10. Péče o zaměstnance.Právní úprava péče o zaměstnance obsahuje tři základní oblasti, a to péči o pracovní podmínky zaměstnanců, péči o odborný rozvoj zaměstnanců a stravování zaměstnanců.11. Odpovědnostní vztahy v pracovním právu.Téma přiblíží studentům charakteristické rysy pracovněprávní odpovědnosti a jednotlivé druhy pracovněprávní odpovědnosti, včetně bezdůvodného obohacení.12. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.Platná právní úprava bezpečnosti a ochrany zdraví při práci obsažená v zákoníku práce.

Získané způsobilosti

- Student zná základní pojmy a instituty pracovního práva.- Student zná aktuální právní úpravu pracovněprávních vztahů a dalších vztahů vznikajících při uplatňování práva na práci.- Student umí aplikovat nabyté teoretické poznatky v modelových příkladech.- Student umí interpretovat a aplikovat právní předpisy pracovního práva.- Student umí vypracovat jednoduché pracovněprávní dokumenty, zejména pracovní smlouvu, dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr a jednoduché vnitřní předpisy zaměstnavatele.

Literatura

Zákon č. 262/2006 Sb. v platném znění, zákoník práce. Hůrka P. a kol.:. Pracovní právo v bodech s příklady, Praha: ASPI, 2008. Bělina, M. a kol.:. Pracovní právo. 1. vyd. Praha: C.H.Beck, 2001. Galvas, Milan a kol.:. Pracovní právo. 2. vyd. Brno: MU, 2001. Zachariáš, J. a kol.:. Praktikum pracovního práva, Plzeň: Aleš Čeněk, 2007. Jouza, L.:. Slovník pracovního práva. Praha: Polygon, 1999. Sobčík, J.:. Vzory pracovněprávních dokumentů. Praha: Sagit, 2001. Zákon č. 1/1993 Sb. v platném znění, Ústava České republiky. Zákon č. 2/1993 Sb. v platném znění, Listina základních práv a svobod. Hochman, J. a kol.:. Zákoník práce s komentářem. Praha: Linde, 2007. Jouza, L.:. 100 vzorů smluv, dohod a podání ze zákoníku práce, Praha: Polygon, 1999.

Požadavky

K udělení zápočtu je nezbytné splnit všechny tři korespondenční úkoly uvedené ve studijní opoře. Splnění zápočtu je nezbytnou podmínkou připuštění ke zkoušce.Zkouška probíhá písemnou formou.

Garant

Mgr. Bc. Klára Tesaříková Čermáková

Vyučující

Mgr. Bc. Klára Tesaříková Čermáková