Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Suprevidovaná odborná praxe III. - SP (KSA / PRX32)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / PRX32 - Suprevidovaná odborná praxe III. - SP, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem praxe je:1. Základní orientace studenta v sociální sféře, poznání organizační, politické, legislativní a administrativní struktury služby.2. Orientace v hlavních metodách sociální práce uplatňovaných na pracovišti.3. Poznání standardní i "nestandardní" klientely pracoviště.4. Poznání systému financování poskytovaných služeb.5. Poznání výhod a nevýhod služby, silných a slabých stránek.6. Pozorování a podrobení konstruktivní kritice lokalizace moci v zařízení.7. Pozorování a podrobení konstruktivní kritice nástrojů a postupů zplnomocňování klientů k participaci na rozhodování v daném zařízení.8. Povšimnutí si typických strategií jednání sociálního pracovníka, který vede studentovi praxi.9. Pozorování klimatu týmové (ne)spolupráce na pracovišti.10. Poznání postavení sociálního pracovníka v multidisciplinárním týmu.11. Podrobnější studium vybraného sociálního případu, sledování jeho geneze a zásahů supervidujícího sociálního pracovníka.12. Nácvik, naplnění a doložení vybrané kompetence sociálního pracovníka.

Získané způsobilosti

student zná aktuální sociální síť pomáhajících organizací v oblasti cílové skupiny; student se orientuje v legislativě vztahující se k výkonu sociální práce s cílovou skupinou; student rozumí struktuře organizace, ve které praktikoval, jejím hodnotám, poslání, cílům;student zná metody práce s cílovou skupinou organizace, kde praktikoval; student chápe roli sociálního pracovníka a dalších odborníků v organizaci, kde praktikoval;student zná potřeby cílové skupiny a specifika potíží, které s klientelou organizace, ve které praktikoval, řeší.student umí aplikovat vhodné metody a techniky sociální práce při práci s cílovou skupinou; student umí aplikovat příslušné právní předpisy pro řešení sociální situaci cílové skupiny; student umí rozvíjet účinnou komunikaci k klientem cílové skupiny;student se orientuje v situaci a potřebách klienta, umí posoudit jeho sociální situaci, vytvářet individuální plán spolupráce s klientem a volit vhodný způsob sociální intervence;student umí získávat potřebné informace a dále je využívat ve prospěch klienta;student umí rozeznat rizikové faktory svého působení a stanovit meze své podpory;student umí vést základní dokumentaci o klientovi v souladu se standardy organizace, ve které praktikoval.student se ztotožňuje s cíli, hodnotami a etickými principy sociální práce; student si je vědom etických dilemat souvisejících s výkonem sociální práce; student vnímá sebe sama jako nástroj sociální práce;student dokáže identifikovat své silné a slabé stránky a využít je v práci s klientem;student je schopen dokladovat a prezentovat svoji práci; student umí hodnotit svou činnost a činnost druhých.

Literatura

viz PRX22.

Požadavky

Předpokladem udělení zápočtu je vypracování zprávy z praktické výuky v rozsahu přibližně 6 normostran textu (viz výše) a potvrzení daného pracoviště, že student absolvoval praktickou výuku v rozsahu minimálně 40 hodin.

Garant

PhDr. Eva Klimentová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Eva Klimentová, Ph.D.