Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychopatologie - SP (KSA / PSPAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / PSPAT - Psychopatologie - SP, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Mezinárodní klasifikace nemocí 10. revize - duševní poruchy a poruchy chování2. Organické duševní poruchy, včetně symptomatických3. Duševní poruchy a poruchy chování vyvolané užíváním psychoaktivních látek4. Schizofrenie, schizotypní poruchy a poruchy s bludy5. Poruchy nálady - afektivní poruchy6. Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem a somatoformní poruchy7. Behaviorální syndromy spojené s fyziologickými poruchami a somatickými faktory8. Poruchy osobnosti a chování u dospělých9. Mentální retardace10. Poruchy psychického vývoje11. Poruchy chování a emocí se začátkem obvykle v dětství a dospělosti12. Přístupy k nositelům jednotlivých duševních poruch a poruch chování. Terapie jednotlivých poruch

Získané způsobilosti

- student/ka zná základní rozdíly mezi soudobým klasifikačním systémem duševních poruch a poruch chování a systémy předchozími;- student/ka umí vyjmenovat základní charakteristiky každé z deseti základních skupin duševních poruch.- student/ka umí vyhledat v dostupném klasifikačním systému jednotlivé duševní poruchy a poruchy chování;- student/ka dokáže pomocí klasifikačního systému vyjmenovat základní diagnostická kritéria duševních poruch a poruch chování.- student/ka je způsobilý/á určit limity nositele duševního onemocnění a volit vůči němu přiléhavé strategie jednání.

Literatura

Smolík, Petr. Duševní a behaviorální poruchy. Průvodce klasifikací, nástin nozologie, diagnostika. Praha: Maxdorf Jessenius, 1996. Mezinárodní klasifikace nemocí 10. revize. Duševní poruchy a poruchy chování: Popisy klinických příznaků a diagnostická vodítka. Praha: Psychiatrické centrum, 1992. Höschl, C. Psychiatrie pro praktické lékaře. Jinočany: H&H, 1996. ISBN 80-85787-96-2.Zvolský, Petr. Speciální psychiatrie. Praha: Karolinum, 1998. Kliment, Pavel. Úvod do speciální psychopatologie. Olomouc: UP, 1998. speciálně vytvořený základní studijní text pro kombinované studium oboru Sociální práce: Kliment, Pavel. Speciální psychopatologie. Olomouc: UP, 2002. odborná literatura: Höschl, C. Psychiatrie pro praktické lékaře. Praha, 1999. Smolík, Petr. Duševní a behaviorální poruchy. Průvodce klasifikací, nástin nozologie, diagnostika. Praha: Maxdorf Jessenius, 1996. Zvolský, Petr a kol. Obecná psychiatrie. Praha: Univerzita Karlova, 1994. Zvolský, Petr. Speciální psychiatrie. Praha: Univerzita Karlova, 1996. .

Požadavky

Kolokvium probíhá formou skupinové diskuse ve skupinách o pěti studentech.

Garant

PhDr. Mgr. Naděžda Špatenková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Naděžda Špatenková, Ph.D.