Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Perspektivy sociálního začleňování - KA (KSA / PSZA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / PSZA - Perspektivy sociálního začleňování - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Objasnění společenského jevu sociálního vyloučení, seznámení se základními pojmy.2. Sociálně vyloučené lokality v Česku.3. Specifické rysy života v sociálně vyloučených lokalitách .4. Neúspěšnost romských žáků v českém vzdělávacím systému, její různé popisy a vývoj.5. Segregační a integrační praxe na českých ZŠ.6. Rizika a znevýhodnění při volbě kariéry.7. Romové na českém trhu práce.8. Možnost uplatnění Romů na trhu s byty v ČR.9. Postavení Romů v ČR a politická praxe.10. Postavení Romů v ČR a praxe médií.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu bude student schopen adekvátně užívat terminologie, která se váže k problematice sociálního vyloučení; rozlišit sociálně vyloučené lokality z hlediska jejich velikosti, umístění, stavu, z hlediska různých aspektů sociálního vyloučení jejich obyvatel; popsat situaci sociálně vyloučených Romů ve vzdělávacím systému, uplatnění Romů na trhu práce a trhu s bydlením; rekapitulovat sumu nástrojů vedoucích ke zlepšení situace.

Literatura

SIROVÁTKA, Tomáš (ed.):. Sociální exkluze a sociálkní inkluze menšina amarginalizovaných skupin. Brno: MU v Brně, Nakladatelství Georgetown, 2004. Gabal Analysis and consulting:. Analýza sociálně vyloučených romských lokalit a absorpční kapacity subjektů působících v této oblasti. Praha 2006. HIRT, Tomáš, JAKOUBEK, Marek:. "Romové" v osidlech sociálního vyloučení. Plzeň: Aleš Čeněk, 2002. VÍŠEK, Petr:. Romové ve městě. Praha: Socioklub, 2002. Jára, M. (ed.). Sociální diskriminace pod lupou. Metodika identifikace diskriminačního jednání a doprovodných negativních jevů v bydlení a zaměstnávání. Otevřená společnost, o.p.s., 2006. GabalAnalysis and consulting:. Vzdělanostní dráhy romských žákyň a žáků v okolí sociálně vyloučených romských lokalit. Praha 2009.

Požadavky

Zápis kurzu je podmíněn předchozím úspěšným absolvováním předmětu Romové v ČR

Garant

Mgr. Jaroslav Šotola, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Navrátil, Ph.D.