Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Protipředsudkové workshopy - KA (KSA / PW)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / PW - Protipředsudkové workshopy - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Moderní přístupy v pedagogice. Zážitková pedagogika.2. Co je to workshop? Principy a základní prvky, metody a techniky užívané ve workshopu.3. Osoba lektora. Didaktické zásady práce s cílovou skupinou. Model E-U-R.4. Zpětná vazba, možnosti získání zpětné vazby.5. Co je multikulturalismus? Kritika a obhajoba multikulturalismu.6. Multikulturní výchova jako průřezové téma RVP/ŠVP.7. Problematika jinakosti, tolerance, odlišnosti, empatie.8. Stereotypy a jejich vliv na myšlení a jednání. Negativní a pozitivní stereotypy, autostereotypy.9. Generalizace. Labeling. Stigma.10. Narativní analýza a její využití při realizaci workshopu.11. Co je to předsudek, různé typy předsudků. Rozlišení mezi předsudkem a stereotypem.12. Diskriminace, antidiskriminační zákon. Pozitivní diskriminace.13. Problematika mediální prezentace menšin.14. Proces migrace cizinců. Statistické údaje o cizincích v ČR dle jejich původu.15. Integrace cizinců žijících na našem území. Faktory ovlivňující míru integrace.16. Občanství a národnost. Podmínky získání českého občanství. Dočasný pobyt, trvalý pobyt.17. Etnikum, národnost. Národnostní menšiny v ČR.18. Rasa a rasismus.19. Extremismus v historii - holocaust.20. Současné extremistické projevy - Dělnická strana sociální spravedlnosti, Neonacisté.

Získané způsobilosti

Edukovat studenty k zvládnutí role lektorů multikulturních workshopů.Studenti se orientují v problematice předsudků, diskriminace a integrace, diskutují rizika xenofobního a stereotypního způsobu uvažování, hodnotí význam tolerance v soužití odlišných sociálních a etnických skupin a aplikují postupy vedoucí k prevenci předsudků a xenofobního uvažování.

Literatura

PREISSOVÁ KREJČÍ, A. - CICHÁ, M. - GULOVÁ, L. Jinakost, předsudky, multikulturalismus. Možnosti a limity multikulturní výchovy. Olomouc: UP, 2012. PREISSOVÁ KREJČÍ, A. - ŠOTOLA, J. (eds.). Metodika pro realizaci multikulturní výchovy formou zážitkové pedagogiky. Olomouc: UP, 2012. PRŮCHA, J. Multikulturní výchova. Příručka (nejen) pro učitele. Praha: Triton, 2006. MOREE, D. a kol. Než začneme s multikulturní výchovou: od skupinových konceptů k osobnostnímu přístupu. Praha: Člověk v tísni, 2008. ERIKSEN, Th. H. Antropologie multikulturních společností, Praha: Portál 2007. MORVAYOVÁ, P. - MOREE, D. Dvakrát měř, jednou řež. Od multikulturní výchovy ke vhledu. Praha: Člověk v tísni, 2009. PRŮCHA, J. Multikulturní výchova: teorie - praxe - výzkum. Praha: ISV, 2001. CÍLKOVÁ, E. - SCHÖNEROVÁ, P. Náměty pro multikulturní výchovu. Poznáváme jiné národy. Praha: Portál, 2007. SARTORI, G. Pluralismus, multikulturalismus a přistěhovalci. Esej o multietnické společnosti. Praha: Dokořán, 2005. VALACHOVÁ, D. Povedzme to farbami: multikultúrna výchova a jej možnosti vo výtvarnej výchove. Brno: Tribun EU, 2009. PREISSOVÁ KREJČÍ, A. Prevence rasismu a xenofobie na ZŠ a SŠ pomocí protipředsudkových workshopů.In MÁTEL, A. - JENECHOVÁ, L. - ROMAN, L. (eds.) Sociálna patológia a intervencia sociálnej práce. Zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie. Bratislava: VŠZaSP sv. Alzbety, 2011. s. 406-417. ISBN 978-80-8132-018-7. KOCOUREK, J. - PECHOVÁ, E. [eds.]. S vietnamskými dětmi na českých školách. Praha: H+H, 2006. GULOVÁ, L. Sociální pedagogika a multikulturní výchova v otázkách. Brno: MU, 2008. ŠVINGALOVÁ, D. Úvod do multikulturní výchovy. Liberec: LRS, 2007. STUDÍK, P. - TEPLÍK, T. Vietnam, země rozmachu - země příležitostí. Praha, 2006. ŠIŠKOVÁ, T. et al. Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha: Portál, 1998.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (75 %), diskuze, uskutečnění praktického nácviku workshopů.

Garant

Mgr. Andrea Preissová krejčí, Ph.D.