Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problémy zdraví a nemoci - A (KSA / PZDNE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / PZDNE - Problémy zdraví a nemoci - A, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do problematiky2. Vymezení základních pojmů a aspektů3. Biomedicínský (medicínský) přístup k problematice zdraví a nemoci4. Psychologický přístup k problematice zdraví a nemoci5. Psychologie zdraví a nemoci.6. Základní problémy psychosomatiky7. Základní psychosomatické nemoci8. Pacient a jeho nemoc v interakčním poli9. Sociologický přístup k problematice zdraví a nemoci.10. Koncepce nemoci a medicíny dle Talcotta Parsonse.11. Koncepce nemoci a medicíny dle Eliota Freidsona.12. Problematika sociologie zdraví, nemoci a medicíny.13. Sociologické hypotézy nemoci14. Sociální vztahy v léčebném procesu15. Fáze nemoci a vyrovnávání se s nemocí.16. Prevence poruch zdraví,17. Zvláštnosti nemocí a poruch zdravotního stavu v různých věkových obdobích.18. Handicap, invalidita, chronická a nevyléčitelná onemocnění19. Legislativní a etické souvislosti péče o zdraví.20. Thanatologie, problematika umírání a smrti21. Význam sociální opory ve zdraví a nemoci.

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

- Bartlová, S. Některé sociologické aspekty pacienta. Brno, 1988. - Blažek, Olmrová. Krása a bolest. Praha: Panorama, 1970. - Blumental - Barby, K. a kol. Kapitoly z thanatologie. Praha: Avicenum, 1978. - Engelhardt, K., Wirth, A., Kindermann, L. Kranke im Krankenhaus. Stuttgart, 1973. - Gladkij, I. Propedeutika sociálního lékařství I. Olomouc: UP, 1991. - Haškovcová, H. Fenomén stáří. 1. vyd. Praha: Panorama, 1990. - Haškovcová, H. Lékařská etika. Praha: Galén, 2002. - Haškovcová, H. Práva pacientů. Havířov: Nakladatelství A. Krtilové, 1996. - Haškovcová, H. Rub života - líc smrti. Praha: Orbis, 1975. - Haškovcová, H. Spoutaný život. Praha: Panorama, 1985. - Haškovcová, H. Thanatologie. Nauka o umírání a smrti. Praha: Galén, 2000. - Honzák, R. I v nemoci si buď přítelem. 1. vyd. Praha: Avicenum, 1989. - Kapr, J., Müller, Č. Kniha o nemoci. 1. vyd. Praha: Avicenum, 1986. - kol. Sociální deviace, sociologie nemoci a medicíny. Praha: Sociologické nakladatelství, 1994 - Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 1997. - Kubíčková, N. Zármutek a pomoc pozůstalým. 1. vyd. Praha: ISV, 2001. - Mohapl, P. Úvod do psychologie nemoci a zdraví. Olomouc: UP, 1992. - Siegrist, J. Medizinische Soziologie. München: Urban & Schwarzenberg, 1995. - Staňková, M. Teorie ošetřování nemocných. 1. vyd. Praha: Avicenum, 1978. - Staňková, M., Šináglová, E. Význam spolupráce mezi sestrou a rodinou v průběhu hospitalizace. Příspěvek z konference "Sestra a rodina nemocného" pořádané IDV PZ v Brně, 14. května 1994. - Svatošová, M. Hospice a umění doprovázet. 1. vyd. Praha: ECCE HOMO, 1995. - Výrost, J., Slaměník, I. Aplikovaná sociální psychologie II. Praha: Grada, 2001. .

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

PhDr. Mgr. Naděžda Špatenková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Naděžda Špatenková, Ph.D.