Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Romové v ČR - KA (KSA / ROCR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / ROCR - Romové v ČR - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Romové v perspektivě romistických studií.2. Antropologický přístup k problematice.3. Společenská hlediska na daný problém, Romové a romství jako politická otázka.4. Předválečné a válečné dějiny Romů u nás.5. Romové na území ČR v éře socialismu.6. Společenské procesy po roce 1989 a Romové.7. Kulturní stratifikace "romských skupin" v rámci ČR.8. Romská střední třída v naší společnosti.9. Život v sociálně vyloučených lokalitách.10. Situace jednotlivce - Roma v naší současné společnosti.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu bude student schopen popsat fenomén romství z několika badatelských perspektiv; poskytnout stručný výklad o historii Romů v České republice; vyjmenovat subetnické a kulturní skupiny Romů žijících v ČR, dokáže stručně charakterizovat situaci Romů v ČR ze sociálního hlediska. Absolvent bude schopen objasnit situaci jednotllivce-Roma v naší společnosti, naučí se interpretovat různé společenské jevy a události, o kterých se v souvislosti se životem Romů u nás hovoří.

Literatura

HORVÁTHOVÁ, Jana:. Kapitoly z dějin Romů. Praha: Nakladatelství Lidových novin, 2002. HIRT, Tomáš, JAKOUBEK, Marek:. "Romové" v osidlech sociálního vyloučení. Plzeň: Aleš Čeněk, 2002. JAKOUBEK, Marek (ed.):. Cikáni a etnicita. Praha: Triton 2008. JAKOUBEK, Marek, HIRT, Tomáš (eds.):. Romové: kulturologické etudy. Plzeň: Aleš Čeněk, 2004. VÍŠEK, Petr:. Romové ve městě. Praha: Socioklub, 2002.

Garant

Mgr. Jaroslav Šotola, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Navrátil, Ph.D.Mgr. Jaroslav Šotola, Ph.D.