Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie rodiny - S (KSA / SCGR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SCGR - Sociologie rodiny - S, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do disciplíny: O čem je dnešní sociologie rodiny? Reflexe sociální změny a rodinné diverzity v sociologii rodiny.2. Sociologické studium rodiny - klasické teorie: Durkheim jako sociolog rodiny. Rodina v rámci studia chudoby a sociální disorganizace. Etapa "velkých teorií" (Parsons, Goode, Litwak).3. Sociologické studium rodiny - současné teorie: Teorie konfliktu. Vývojový přístup a jeho varianty. Teorie sociální směny. Interpretativní sociologie. Podněty sociobiologie pro studium rodiny.4. Od rodiny tradiční k rodině moderní a postmoderní. Manželství, manželská rodina a současné alternativní formy párových a rodinných vztahů. Modernizační procesy a manželství a rodina. Měnící se význam sexuality, lásky, manželství a rodičovství.5. Demografické aspekty partnerského/manželského a rodinného chování. Minulost a současnost ČR v kontextu evropského demografického vývoje.6. Kulturní, ekonomické a sociální "determinanty" rodinného života. Rodina, rodičovství a sociální kapitál, způsoby rozvíjení a užívání sociálního kapitálu rodinami.7. Genderové aspekty moci, autority a dělby práce v rodině (Jak rodiny "produkují" gender a gender "utváří" partnerský a rodinný život.) Genderové role a identity. Mateřství a otcovství jako sociální konstrukce. Genderové stereotypy.8. Rodina a svět práce. Společenské podmínky harmonizace rodinného a pracovního života (Beck vs Lipovetsky), individuální strategie.9. Socializace v rodině. Teorie socializace. Rodinná socializace, výchovné strategie rodiny v období rozvinuté moderny. Rodina a/versus mimo-rodinní socializační činitelé.10. Rozvody v kontextu širších společenských změn. Příčiny a důsledky rozvodů. Rozvod jako proces. Osamělé rodičovství, spolu-rodičovství. Opakovaný sňatek a rekonstruovaná rodina.11. Příbuzenství v sociologické perspektivě. Teorie příbuzenských vztahů, pomoci a podpory. Kritika teorií založených na konceptu solidarity či konfliktu z pozic teorie intergenerační ambivalence.Témata diskusí pro seminář1. Láska, výběr partnera. Proměny lásky v moderních společnostech, současná konceptualizace lásky. Sňatkový trh, strategie výběru partnera. Sociální a kulturní determinace výběrového párování.2. Postoje k manželství a rodině ve světle sociologických výzkumů.3. (Post)moderní rodičovství. Hodnota dítěte.4. Lidé "bez rodiny" (Život v singlu a bezdětnost vs manželství a rodičovství. Významy rodiny v kontextu "singlovství" a bezdětnosti.)5. Vztahy mezi rodinnými generacemi - solidarita vs. autonomie.6. Muž a žena v (širší) rodině. Generační kontrakt, gender kontrakt. Rodina a/versus práce.7. Diskuse konceptu krize rodiny: trendy přirozené reprodukce, změny rodinných hodnot, rodičovství jako celoživotní závazek vs partnerská a osobní autonomie. Atraktivita ne-manželských a ne-rodinných životních drah. (Ne)slučitelnost rodiny a postmoderní situace?

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

Giddens, A. Důsledky modernity. Praha: Sociologické nakladatelství, 1998. Možný, I. Moderní rodina. Mýty a skutečnost. Brno: Blok, 1990. Možný, I. Proč tak snadno. 2. vyd. Praha: SLON, 1999. Beck, U. Riziková společnost. Na cestě k jiné moderně. Praha: SLON, 2004. Rodina a společnost. Praha: SLON. Giddens, A. Unikající svět (Jak globalizace mění náš život). Praha: SLON, 2000. Sullerotová, E. 1998. Krize rodiny. Praha: Karolinum. Bourdieu, P. 1998 Teorie jednání. Praha: Karolinum (9-21, 105-119). Možný, I. 1999. Sociologie rodiny. Praha: SLON, resp. Možný, I. 2006. Rodina a společnost. Praha: SLON. Singly, F. 1999. Sociologie současné rodiny. Praha: Portál. Lipovetsky, G. 2000. Třetí žena. Neměnnost a proměny ženství. Praha: Prostor. Rabušic, L. 2001. Kde ty všechny děti jsou? Porodnost v sociologické perspektivě. Praha: SLON. Sýkorová, D. 2007. Autonomie ve stáří. Kapitoly z gerontosociologie. Praha: SLON. Praha, 2007. Alan, J. Etapy života očima sociologie. Praha: Panorama., 1989. Sýkorová, D. 2006. Od solidarity jako základu intergeneračních vztahů v rodině k ambivalenci a vyjednávání. Sociologický časopis 42, 4: 683-699. Berger, P. L., Kellner, H. 1964. Marriage and the Construction of Reality. Diogenes 46: 1-25. Klein, D. M., White, J.M. 1996. Family Theories. An Introduction. London: SAGE Publications. Beck-Gernsheim, E. 2002. Reinventing the Family. In Search of New Lifestyles. Cambridge: Polity. Mareš, P. Potočný, T. (eds.). Mareš, P. Potočný, T. (eds.). 2004. Modernizace a česká rodina. Brno: Barrister & Principal. Chaloupková, J., Šalamounová, P. 2004. Postoje k manželství, rodičovství a k rolím v rodině v České republice a v Evropě. Praha: SoÚ AV ČR. Hašková H., (ed.), Šalamounová, P., Víznerová, H., Zamykalová, L. 2006. Fenomén bezdětnosti v sociologické a demografické perspektivě. Praha: SoÚ AV ČR. Hamplová, D., Šalamounová, P., Šamanová, G. (eds.). 2006. Životní cyklus. Sociologické a demografické perspektivy. Praha: SoÚ AV ČR.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

doc. PhDr. Dana Sýkorová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Dana Sýkorová, Ph.D.