Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologický výzkum pro andragogy- APM (KSA / SCGVM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SCGVM - Sociologický výzkum pro andragogy- APM, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení vědy IVztah mezi filozofií a vědou, věrohodnost vědeckého poznání. Funkce vědy.2. Vymezení vědy IIVymezení vědecké metody, srovnání vědeckého a běžného poznávání. Vztah mezi teorií a empirií.3. Specifičnost sociologie jako vědy IRozdíl mezi sociologickým a zdravým rozumem. Základní přístupy k dosahování objektivity sociologického poznání.4. Specifičnost sociologie jako vědy IIVztah mezi teorií a empirií v sociologii - různé způsoby řešení. Důsledky multiparadigmatičnosti sociologie pro praxi sociologického výzkumu.5. Kvantitativní sociologický výzkum IVýběr přirozeného systému a redukce informací. Transformace informací: indikátory a jejich validita.6. Kvantitativní sociologický výzkum IIFormulace a testování hypotéz.7. Kvantitativní sociologický výzkum IIIRozhodnutí o populaci a o vzorku. Techniky sběru dat.8. Kvalitativní sociologický výzkum IVýběr tématu a redukce informací. Transformace informací: validita výzkumných výsledků.9. Kvalitativní sociologický výzkum IIVytváření teorie z dat. Výběr případu.10. Kvalitativní sociologický výzkum IIITechniky sběru dat. Prezentování kvalitativních dat.11. Projekt kvantitativního sociologického výzkumuNávod na psaní projektu, kroky projektu: formulace výzkumného problému, formulace výchozí hypotézy a souboru pracovních hypotéz, rozhodnutí o populaci a o vzorku, pilotní studie, rozhodnutí o technice sběru dat. Konstrukce nástrojů pro sběr dat, předvýzkum.12. Projekt kvalitativního sociologického výzkumuNávod na psaní projektu, kroky projektu: formulace tématu výzkumu, formulace výzkumného paradigmatu, formulace výzkumné otázky a výzkumných cílů, návrh případu, návrh techniky sběru dat, evaluace projektu kvalitativního výzkumu.

Získané způsobilosti

1. Faktické odborné znalosti:Student umí definovat vědecké poznání a specifičnost sociologického poznání.2. Teoretické znalosti: Student umí posoudit možnosti objektivity sociologického poznání i problematiku vztahu mezi teorií a empirií v sociologii.- Student umí samostatně srovnat zásady kvantitativního a kvalitativního sociologického výzkumu.- Student umí diskutovat problémy, které jsou se sociologickým výzkumem tradičně spojeny. - Student umí aplikovat znalost metod a technik sociologického výzkumu na konkrétní výzkumný problém. - Student umí formulovat návrh jednoduchého projektu kvantitativního sociologického výzkumu.

Literatura

Silverman, D. Ako robiť kvalitatívny výskum. Praktická príručka. Bratislava: Peagas, 2005. Disman, M.:. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha 1994, s. 11 - 30, 56 - 71, 73 - 89, 283 - 322. null

Požadavky

Kolokvium probíhá formou prezentace a obhajoby projektu kvantitativního sociologického výzkumu v plénu.

Garant

PhDr. Helena Kubátová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Helena Kubátová, Ph.D.Mgr. František Znebejánek, Ph.D.