Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie politiky - S (KSA / SCPL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SCPL - Sociologie politiky - S, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik moderního kapitalismu.Weber: Protestantská etika a duch kapitalismu. Simmel - peníze a město v moderní společnosti.2. Vznik veřejné a soukromé sféry.Habermas, Sennett - počátky kapitalismu a vznik veřejné a soukromé sféry. "Antické" pojetí veřejného a soukromého - Arendtová. Fraserová - subalterní kontraveřejnosti.3. Nacionalismus.Vliv nacionalismu na vznik moderního státu - Gellner. Porovnání biologického a politického modelu národa - Finkielkraut.4. Byrokracie.Weberovo pojetí byrokracie jako racionální autority. Kritika byrokratismu - Merton, Bauman: Modernita a holocaust.5. Moderní moc.Foucault - rozdíl mezi klasickou a moderní mocí. Panoptikon - disciplinační a normalizující moc. Pastorační stát. Lukes - jedno až třídimenzionální model moci.6. Totalitarismus a jeho kritika - nacismus.Arendtová - totalitarismus coby ovládnutí veřejného i soukromého prostoru. Bauman: Modernita a holocaust.7. Totalitarismu a jeho kritika - komunismus.Hayek - kritika plánování, Havel: Moc bezmocných.8. Idea sociálního státu.Vznik sociálního státu v 19. století a jeho pozdější vývoj. Sociální stát v ?postmoderní? době - Konopásek. Nové výzvy sociálního státu - Nicholson. Kritika sociálního státu a "třetí cesta" - Giddens.9. Sociální stratifikaceTřídní pojetí - Marx. Weberovo stratifikační pojetí. Změny v rozdělení společnosti a institucionalizace třídního konfliktu. Berger: stará a nová střední třída.10. Krize moderního státu.Habermas - krize legitimity. Giddens, Bauman - krize národního státu, vznik nadnárodních korporací a společenství.11. Společnost rizikaBeck - od společnosti katastrofy ke společnosti rizika.12. GlobalizaceHistorie globalizace. Bauman, Bělohradský - kritika globalizace. Giddens - globalizace coby výzva. Pozitiva globalizace z hlediska lidských práv (Havel, Llosa).

Získané způsobilosti

Definovat, popsat, vysvětlit a interpretovat základní pojmy ze sociologie politiky a umět je zpochybnit. Diskutovat o základních tezích sociologie politiky v kontextu současné politiky, analyzovat je v tomto kontextu a aplikovat je v rámci úvah o současné politice.

Literatura

Foucault, M.:. Dohlížet a trestat. Praha: Dauphin, 2000. Bauman, Z.:. Globalizace. Praha: Mladá fronta 1999. Weber, M.:. Metodologie, sociologie a politika. Praha: Oikoymenh 1998. Bauman, Z.:. Modernita a holocaust. Praha: SLON 2003. Beck, U.:. Riziková společnost. Praha: SLON 2005. Merton, R.K.:. Studie ze sociologické teorie. Praha: SLON 2007.

Požadavky

Kurz je zakončen ústní zkouškou na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

Mgr. Martin Fafejta, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Fafejta, Ph.D.