Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stárnutí a gen. vztahy v rodině - S (KSA / SGVR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SGVR - Stárnutí a gen. vztahy v rodině - S, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Téma stárnutí a stáří v průniku sociologie rodiny a gerontosociologie.2. Stárnutí a stáří v kontextu demografických změn a transformace rodiny v době pozdně moderní.3. Sociologické teorie stárnutí a stáří.4. Teorie příbuzenských vztahů a vzájemné podpory v rodině.5. Sociální integrace ve stáří: Neformální sociální sítě seniorů a místo příbuzných v nich.6. Rodinné vztahy, směna pomoci a podpory - intervenující faktory.7. Rodinná integrace a zdroje podpory singles a bezdětných seniorů.8. Rodina jako pilíř coping strategií: zvládání mezních situací a krizí v životě seniorů.9. Modely rodinných podpůrných systémů. Proces negociace pomoci a podpory. Dilema rodinné a/nebo institucionální péče.10. Sendvičová generace. Staří rodiče/prarodiče jako poskytovatelé pomoci a podpory.11. Stinná stránka kontaktů a vztahů mezi generacemi v rodině: oběti a pachatelé domácího násilí.12. Paradoxy (ambivalence) příbuzenské podpory: Solidarita - konflikt. Osobní autonomie - sociální vazby. Strategie zachování osobní autonomie ? ochrany identity ? zvládání stáří.13. Stáří a rodina v 21. století. Závěrečná diskuse.Témata seminářů:1. Ageismus.2. Osamělost jako hrozba stáří? (Sociální kontakty seniorů.)3. Proč si příbuzní pomáhají. (Důvody intergeneračních transferů.)4. Rodina a vdovství ve stáří.5. Organizace poskytování podpory v rodině: Primární a sekundární pečovatelé. Typy rodinných pečovatelských systémů.6. Genderové aspekty pomoci a podpory seniorům. Jak se ne/angažují muži.7. Bezdětnost ve stáří.8. Pečování a domácí násilí.9. Rodinná solidarita: ano či ne?10.Současnost a budoucnost rodiny jako zdroje pomoci a podpory pro seniory.Při výkladu jednotlivých témat se bude prolínat teorie s výsledky relevantních empirických výzkumů.

Získané způsobilosti

Studenti a studentky se seznámí se sociologickými teoriemi stárnutí a stáří a sociální integrace seniorů. Dokážou tyto teorie aplikovat na vysvětlení kontaktů, vztahů a směny pomoci a podpory v rozšířené rodině - jak jejich kvantitativních a kvalitativních aspektů, tak mechanismů či pravidel "fungování". Získají přehled o nejdůležitějších výsledcích empirických výzkumů v oblasti gerontosociologie, zejm. gerontosociologie rodinné.Budou způsobilí posoudit dopad demografických změn a pozdně moderní transformace rodiny na postavení seniorů ve společnosti a v rodině, resp. na individuální stárnutí a zkušenost stáří. Dospějí k porozumění ambivalentnímu charakteru intergeneračních vztahů. Dokážou identifikovat projevy ageismu vůči seniorům v rodinném i mimorodinném prostředí, interpretovat jejich možné důsledky.

Literatura

Sýkorová, D. Autonomie ve stáří: kapitoly z gerontosociologie. Praha: Sociologické nakladatelství (SLON), 2007. ISBN 978-80-86429-62-5.Vohralíková, L., Rabušic, L. Čeští senioři včera, dnes a zítra. Brno: VÚPSV, centrum Brno., 2004. Haškovcová, H. Fenomén stáří. 2., podstatně přeprac. a dopl. Praha: Havlíček Brain Team, 2010. ISBN 978-80-87109-19-9.Jeřábek, H., Hamanová, J., Řehák, J., & Tomandlová, V. Mezigenerační solidarita v péči o seniory. Praha: Sociologické nakladatelství (SLON), 2013. ISBN 978-80-7419-117-6.Mareš, P., & Potočný, T. Modernizace a česká rodina: sborník prezentací na sympoziu pořádaném ve dnech 15.-17. října 2003 Fakultou sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně = Modernization and the Czech family : proceedings of the sympozium organised by School of Social Studies Masaryk University Brno (15-17 October, 2003). Brno: Barrister & Principal, 2003. ISBN 8086598616.Singly, F., Šašková, L., & Štech, S. Sociologie současné rodiny. Praha: Portál, 1999. ISBN 8071782491.Jallinoja, R., Widmer, E. D. Families and Kinship in Contemporary Europe. Rules and Practices of Relatedness. Basingstoke: Palgrave Macmillan., 2011. ISBN 9780230284289.Widmer, E. D. Family Configurations. A Structural Approach to Family Diversity. London: Ashgate., 2010. ISBN 9780754676799.Arber, S., Davidson, K., Ginn, J. Gender and Ageing: Changing Roles and Relationships. Maidenhead: Open University Press., 2003. ISBN 0-335-21319-7.Finch, J., Mason, J. Negotiating Family Responsibilities. London: Tavistock/Routledge, 1993. Améry, J. O stárnutí: revolta a rezignace. Praha: Prostor, 2008. ISBN 9788072602070.& Tošnerová, T. Špatné zacházení se seniory a násilí v rodině: průvodce pro zdravotníky a profesionální pečovatele. Praha: Ambulance pro poruchy paměti. Ústav lékařské etiky 3. LF UK Praha, 2000. ISBN 8023858750.Arber, S., Attias-Donfut, C. The Myth of Generational Conflict: The Family and State in Ageing Societies. London: Routledge., 2007.

Požadavky

1/ Přečtení povinné literatury.2/ Schopnost využít poznatky z literatury, přednášek a referátů v diskusi na seminářích a při závěrečném kolokviu.3/ Zpracování referátu na téma vybrané ze seznamu předloženého vyučující na začátku semestru. (Literatura doporučená k tématu je literaturou základní - studenti využijí i další relevantní, samostatně vyhledané tituly.)4/ Přednesení, resp. power-pointová prezentace referátu. (Prezentace je uceleným, souvislým výkladem na dané téma, nikoli informací o obsahu jednotlivých užitých knižních nebo časopiseckých titulů.) Referující zformulují 2-3 otázky do diskuse.

Garant

doc. PhDr. Dana Sýkorová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Dana Sýkorová, Ph.D.