Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální hnutí - S (KSA / SHNU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SHNU - Sociální hnutí - S, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Od rebelií k politickým stranám, sociálním hnutím a zájmovým skupinám2. Vznik a vývoj buržoazie a historie dělnického hnutí3. Počátky dělnického hnutí v českých zemích4. Sociální a politické procesy po 2. světové válce5. 60. léta 20. století. Události, zdroje procesů, sociální hnutí a jejich repertoár akcí, efekty aktivit sociálních hnutí6. Starší výklady vzniku sociálních hnutí. Psychologie davu, teorie deprivace, strukturní funkcionalismus7. Teorie nových sociálních hnutí: A.Touraine8. Teorie nových sociálních hnutí: J. Habermas9. Teorie mobilizace zdrojů: T. McCarthy a M. Zald10. Struktura politických příležitostí11. Poměna veřejnosti, proces individualizace, proměny intenzity občanské aktivity v České republice

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

Habermas, J. Strukturální přeměna veřejnosti: zkoumání jedné kategorie občanské společnosti. Praha: Filosofia, 2000. Lipovetsky, G. 1999. Soumrak povinnosti. Prostor. CÍSAŘ, O. 2008 Politický aktivismus v České republice. Centrum pro studium demokracie a kultury.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

Mgr. František Znebejánek, Ph.D.