Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční management - SM (KSA / SMFM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SMFM - Finanční management - SM, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní kapitola vymezuje základní pojmy, tj. finance, finanční řízení. Shrnuje zásady finančního řízení podniku a cíle finančního řízení.2. Navazující kapitola je stručným shrnutím otázek spojených s cenou peněz, se zaměřením na pojmy úročení, nominální a reálné sazby, čistá současná hodnota.3. Třetí kapitola sumarizuje základní poznatky z účetní teorie a vykazování údajů o hospodářské činnosti jako základu pro finanční analýzu a finanční řízení.4. Kapitola charakterizuje základní pojmy v oblasti investičního rozhodování, pojem investice, hodnocení efektivnosti investic pomocí vybraných metod. Upozorňuje rovněž na rizika spojená s investičním rozhodováním.5. Pátá kapitola se zaměřuje na financování investic, charakterizuje jednotlivé vlastní a cizí zdroje.6. Kapitola zahrnuje základní poznatky z finančního plánování, jeho obsah, strategii a kontrolu výsledků plynoucích z hospodářské činnosti.7. Předposlední kapitola je orientována na problematiku financování, řízení a plánování oběžného majetku podniku.8. Závěrečná kapitola je zaměřena na finanční analýzu na bázi účetních výkazů s praktickými příklady na použití uvedených základních metod finanční analýzy.

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

Kovanicová, D. :. Abeceda účetních znalostí pro každého. Polygon, Praha 2003. Puchinger, Z. :. Finanční management.Olomouc, FF UP Olomouc, 2005. Valach, J. Finanční řízení podniku. Ekopress, Praha, 247 s., 1997. Fotr, J. Podnikatelský plán a investiční rozhodování. Praha: Grada Publishing, 1995. ISBN 80-85623-20-X.Fotr, J. :. Strategické finanční plánování. Grada Publishing 1999. Brealey,R.A., Meyers,S.C. :. Teorie a praxe firemních financí. Computer Press 2000. Puchinger, Z. Daně. Daňová soustava České republiky. UP Olomouc,2004. Pavlát, V. Kapitálové trhy. Professional Publishing, Praha, 2005. Synek, K. Manažerská ekonomika. Praha: Grada Publishing, 2000.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

Ing. Zdeněk Puchinger

Vyučující

Ing. Jaroslava Dittrichová, Ph.D.Ing. Zdeněk Puchinger