Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční účetnictví - SM (KSA / SMFU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SMFU - Finanční účetnictví - SM, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod - kapitola zahrnuje vymezení pojmů předmět účetnictví, účetní jednotka a účetní období, shrnuje základní funkce účetnictví. Dále se zabývá účetními zásadami, principy a používanými metodami při zpracování účetní agendy. Součástí kapitoly je i přehled právní úpravy účetního systému a postupu při harmonizaci s předpisy Evropské unie.2. Základní pojmy v účetnictví - v druhé kapitole jsou shrnuty základní poznatky týkající se pojmů aktiva, pasiva, bilanční princip, rozvaha, náklady, výnosy a hospodářský výsledek. K jednotlivým pojmům jsou součástí textu praktické příklady pro usnadnění jejich pochopení.3. Metodické nástroje - další kapitola se zabývá vysvětlením základních metodických prvků a nástrojů, které účetní praxe využívá, a to účet, účtová osnova, souvztažnost, podvojnost, účetní doklad, účetní knihy, účetní výkazy.4. Základy účtování na syntetických účtech - v této části textu jsou shrnuty základní pravidla účtování nejběžnějších operací v hospodářské praxi v jednotlivých účtových třídách a jednotlivé účetní případy jsou demonstrovány na jednoduchých příkladech.5. Účetní závěrka - kapitola věnovaná shrnutí základních poznatků o významu a tvorbě účetní závěrky podniku.6. Nezbytné vnitropodnikové směrnice v oblasti účetnictví - kapitola shrnuje a uvádí přehled vnitropodnikových směrnic, které každá účetní jednotka musí nezbytně vytvořit pro úspěšné zvládnutí všech účetních prací v rámci platné legislativní úpravy účetnictví7. Korespondenční úkoly

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

České účetní standardy. Ing.Pavel Štohl. Daně a daňová evidence r.2008. Puchinger, Z. :. Finanční účetnictví. UP Olomouc. Ing.Pavel Štohl. Sbírka příkladů k učebnicím účetnictví I, a II.díl r.2008. Ing.Pavel Štohl. Učebnice účetnictví I.,II.,III.díl r.2008. Vyhláška č. 500/2002 Sb., v platném znění. Zákon č. 586/1992 Sb., o dani z příjmu, v platném znění. Zákon 563/1991 Sb., o účetnictví, v platném znění.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

Ing. Zdeněk Puchinger

Vyučující

doc. MUDr. Dagmar Ditrichová, CSc.Mgr. Bc. Kateřina Kudrnovská, DiS.Ing. Zdeněk Puchinger