Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Škola jako obec - SM (KSA / SMSO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SMSO - Škola jako obec - SM, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Klima školy, kultura školy, image školy.2. Podíl pracovníků a žáků na řízení školy (metodické orgány, pedagogická rada, výchovný poradce, preventisté, třídní učitel, žákovská samospráva).3. Školská rada4. Rodičovská veřejnost.5. Partneři školy.6. Komunitní škola - škola jako centrum celoživotního vzdělávání.7. Principy práce s dospělými účastníky celoživotního vzdělávání.8. Využití poznatků při posuzování situace na konkrétní škole. Oblasti zkoumání:Podíl pracovníků na řízení školyPodíl žáků na řízení školySpolupráce školy a rodinyMetodické orgány ve školeOrganizační začlenění a náplně práce středního managementu (a specifických funkcí) ve školeŠkola jako centrum celoživotního vzděláváníKlima školyImage školy.

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

PRÁŠILOVÁ, M. Co můžeme v současnosti čerpat ze zkušeností z práce žákovské samosprávy na reformní škole měšťanské ve Zlíně. In PRÁŠILOVÁ, M. a KLAPAL, V. Aktuální problémy žákovské samosprávy. Olomouc. PdF UP, 2002, s. 24 - 28.ISBN 80-7198-530-9. EGER, L.; EGEROVÁ, D. Image školy. [online]. Dostupné na WWW:. BERAN, V. Jak na žákovskou samosprávnou demokracii. Dostupné na WWW:. VIK, V. Plán rozvoje komunitního vzdělávání. Dostupné na WWW: . PRÁŠILOVÁ, M. Vybrané kapitoly ze školského managementu pro pedagogické pracovníky. Olomouc : Vydavatelství UP, 2006. 212 s. ISBN 80-244-0676-4. Z.č. 561/2004 Sb., školský zákon (třeba na www. msmt.cz). OBST, O., PRÁŠILOVÁ, M. Žákovská samospráva v české škole. In EGER, L. Komunikace školy s veřejností. Plzeň: ZČU, Ekonomická fakulta, 2001, s. 66-78. ISBN 80-7082-828-5. MURPHY, K., NOVÁK, T. Příručka profesního rozvoje koordinátora komunitního vzdělávání. Dostupné na WWW: . GOLD, A. Řízení současné školy. Žďár nad Sázavou, 1998. ISBN 80-902614-0X.POL, M., LAZAROVÁ, B. Spolupráce učitelů - podmínka rozvoje školy. Praha : Agentura STROM, 1999. ISBN 80-86106-07-1. LAUERMANN, M., NOVÁK, T., SMÉKALOVÁ, E. Standardy kvality sociálních služeb v komunitních centrech. Dostupné na WWW: . Učitelské listy. Dostupné i na WWW: < http://www.ucitelske-listy.ceskaskola.cz>. Učitelské noviny. Dostupné i na WWW: http://www.ucitelskenoviny.cz/.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

doc. PhDr. Eva Šmelová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Valenta, CSc.