Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy práva - SM (KSA / SMZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SMZP - Základy práva - SM, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení základních právních pojmů - právo, právo objektivní, právo subjektivní, právo soukromé, právo veřejné, právní odvětví, právní systémy, prameny práva, kodifikace.Právní norma a její působnost, charakter právní normy, norma dispozitivní, norma kogentní,právní předpis, jeho právní síla. Ústavní a zákonný základ pro vydávání právních předpisů, moc zákonodárná, moc výkonná, územní samospráva z pohledu normotvorné pravomoci.Právní řád, hierarchie právního řádu, právní síla právního předpisu, právní předpisy primární a sekundární, postavení jednotlivých právních předpisů v rámci právního řádu ČR. Vyhlašování právních předpisů, platnost, účinnost, derogace, novelizace přímá a nepřímá, lex posteriot derogat priori, retroaktivita právního předpisu.Aplikace právních předpisů, institut právního uvážení, neurčité pojmy, výklad práva (interpretace) a jeho závaznost.Vyhlašování dalších aktů ve Sbírce zákonů a Sbírce mezinárodních smluv a jejich závaznost. Vnitřní předpis, jeho charakter a závaznost.

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

* Usnesení předsednictva ČNR č. 2/1993 Sb., o vyhlášení Listiny základních práv a svobod, v platném znění. * Ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava ČR, v platném znění. * Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), v platném znění. * Zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), v platném znění. * Zákon č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy, v platném znění. * Zákon č. 309/1999 Sb., o Sbírce zákonů a o Sbírce mezinárodních smluv, v platném znění. * Zákon č. 314/2002 Sb., o stanovení obcí s pověřeným obecním úřadem a stanovení obcí s rozšířenou působností, v platném znění. * Zákon č. 349/1999 Sb., o veřejném ochránci práv, v platném znění. * Zákon č. 85/1990 Sb., o právu petičním. Další publikace dle aktuálního stavu a vlastního výběru. Flegl,V. Listina základních práv a svobod v aplikační praxi ČR, C.H.Beck, Praha, 2005, ISBN 80-7179-149-0. Knapp, V. Teorie práva. 1. vyd. C. H. Beck, Praha, 1995. Šíma, A., Suk, M. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 9., dopl. vyd. Praha: C.H.Beck, 2009. ISBN 978-80-7400-156-7.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

JUDr. Dalimila Gadasová, Dr.

Vyučující

JUDr. Dalimila Gadasová, Dr.