Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy práva veřejného - SM (KSA / SMZPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SMZPV - Základy práva veřejného - SM, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Právo veřejné (vybraná odvětví), postavení těchto odvětví v rámci právního řádu ČR, systematika vybraných právních předpisů, právní normy a jejich kogentní charakter, aplikace těchto právních předpisů v praxiPrávo ústavní, základní pojmy, instituty a základní charakteristika práva ústavního Základní lidská práva a svobodyPrávo trestní, prameny právní úpravy, základní pojmySprávní právo, organizace a formy činnosti veřejné správy. Vybrané úseky veřejné správy, prameny právní úpravy, základní charakteristika.Právo finanční, základní charakteristika, prameny právní úpravyPrávo sociálního zabezpečení, základní charakteristika, prameny právní úpravyPrávo životního prostředí, základní charakteristika, prameny právní úpravyObčanské soudní řízení, základní charakteristika, prameny právní úpravy

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

Aktuální literatura dle vlastního výběru. Další právní předpisy budou prezentovány na tutoriálech. Listina základních lidských práv a svobod, usnesení předsednictva ČNR č.2/1993 Sb. Občanský soudní řád. Platné právní předpisy (ve znění pozdějších novel). Školský zákon. Trestní řád. Trestní zákon. Ústavní zákon č.1/1993 Sb., Ústava ČR. Janků, M. a kol. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult. Praha, C.H.Beck, 2006. Šíma, A., Suk, M. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 9., dopl. vyd. Praha: C.H.Beck, 2009. ISBN 978-80-7400-156-7.Shelle K. a kol. Základy veřejného práva, PF MU Brno. Zákon č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a dalších ústředních orgánů státní správy. Zákon o ochraně osobních údajů. Zákon o právu na informace o životním prostředí. Zákon o svobodném přístupu k informacím. Zákon o vysokých školách. Zákon o životním prostředí.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

JUDr. Dalimila Gadasová, Dr.

Vyučující

JUDr. Dalimila Gadasová, Dr.