Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální antropologie - KA (KSA / SOANT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SOANT - Sociální antropologie - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Společnost a kultura, tradiční a moderní společnosti2. Člověk jako sociální bytost, sociální jednání, socializace3. Sociální struktura, sociální stratifikace, sociální skupiny, typy sociálních skupin4. Soudržnost, integrace a kategorizace Druhých5. Společenské systémy, status a role, společenský řád, pravidla, normy a hodnoty6. Instituce a sociální kontrola, autorita a moc7. Rodina a příbuzenství, příbuzenské systémy8. Sociální vztahy, darování a směna9. Jazyk a společnost, sociolingvistika, komunikace10. Zkoumání sociálního života skupin, etnicita jako analytická kategorie, konceptualizace etnicity11. Etnicita, národ a rasa12. Podoby skupinových konfliktů - interkulturní soužití

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu bude student schopen popsat proces socializace a význam sociálního života pro člověka. Student umí objasnit podobu sociální struktury a typologii sociálních skupin. Umí interpretovat základní aspekty sociálního života, umí aplikovat základní terminologii, umí navrhnout základní možnosti zkoumání sociálního života skupin s ohledem na vybraná témata.

Literatura

Eriksen, T. H.:. Antropologie multikulturních společností: rozumět identitě. Praha, 2007. SOUKUP, V.:. Dějiny sociální a kulturní antropologie. Praha: Karolinum, 1996. GELLNER, Ernest. Nacionalismus.Brno: CDK. 2002. REDFIELD, R.; WILCOX, C.:. Social Anthropology. New Brunwick: Transactions publishers, 2008. Sollors, W. Theories of Ethnicity. A Classical Reader. New York, New York University Press, 1996. MURPHY, R. F.:. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha: Sociologické nakladatelství, 2006. BRUBAKER, Rogers. Ethnicity without Groups.Cambridge: Harvard University Press. 2006. MARADA, Radim. Etnická různost a občanská jednota. Brno: CDK. 2006. ŠMAUSOVÁ, Gerlinda. "Rasa" jako rasistická konstrukce. Sociologický časopis, 35, s. 443-446, 1999. JENKINS, R.:. Rethinking Ethnicity. London: Sage, 1997. POCOCK, D.:. Understanding Social Anthropology. London: The Athlone Press, 1998.

Požadavky

Úspěšné absolvování kurzu je podmíněno četbou odborné literatury v anglickém jazyce v rozsahu 50 ts a v českém jazyce 150 ts, vypracováním eseje 5 ns, prezentace dílčího tématu.

Garant

PhDr. Daniel Topinka, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Daniel Topinka, Ph.D.