Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální deviace - SP (KSA / SOCD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SOCD - Sociální deviace - SP, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní vymezení pojmu sociální deviace2. Současné teorie deviantního chování3. Obecně o alkoholové a nealkoholové závislosti,4. Droga - alkohol5. Droga - opiáty, kanabinoidy, sedativa a hypnotika6. Droga - stimuláty, halucinogeny, organická rozpouštědla7. Jedinec - biologické a psychické faktory podmiňující vznik závislosti8. Prostředí - makrosociální a mikrosociální vlivy9. Podnětové faktory10. Nová náboženská hnutí - obecné vymezení11. Nová náboženská hnutí - mechanismy působení, klasifikace12. Nová náboženská hnutí - o konkrétních skupinách13. Patologické hráčství14. Poruchy pohlavní identity15. Poruchy pohlavní preference16. Sexuálně přenosné nemoci17. Syndrom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte - obecné vymezení18. Syndrom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte - osobnost dítěte19. Syndrom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte - osobnost dospělého20. Šikana a agresivita (zejména) mezi dětmi21. Umírání, smrt, euthanazie22. Bezdomovství23. Vězeňství, alternativní tresty24. Sebevražednost

Získané způsobilosti

Student/ka zná základní typy deviantního chování, charakterizuje je.Student/ka charakterizuje potenciální pachatele, nositele sociálně deviantního chování.Student/ka vyjmenuje základní znaky, přímé a nepřímé příznaky důsledků sociálně deviantního chování.Student/ka zná základní nástroje prevence a řešení sociálně patologických jevů.Student/ka umí na modelových příkladech rozpoznat jednotlivé typy sociálně deviantního chování, identifikovat jeho přímé a nepřímé příznaky. Student/ka identifikuje a kriticky zhodnotí rizika spojená s výskytem sociálně patologického jevu či chování ve vztahu k nositeli, jeho blízkým, společnosti jako celku.Student/ka umí navrhnout rámcový plán prevence nebo následného řešení sociálně patologického jevu z modelového příkladu.Student/ka dokáže vytvořit individuální plán pomoci osobě ohrožené sociálně deviantním chováním na podkladě kritického zhodnocení aktuální situace klienta, míry zasažení negativním jevem, aktuálního kontextu.

Literatura

Matoušek, O., Kroftová, A. Mládež a delikvence. Praha: Portál 1998. Porterfieldová, K., M. O sektách. Praha: Lidové noviny, 1997. Kliment, Pavel, Klimentová, Eva. Sociální deviace. Olomouc: UP, 2002. Hrčka, M. Sociální deviace. Praha: Slon, 2000. Dunovský, J., Dytrych, Z., Matějček, Z. a kol. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha: Grada, 1995.

Požadavky

K udělení zápočtu je nezbytné splnit zadaný korespondenční úkol, a to zasláním nejpozději týden před plánovaným datem zkoušky prostřednictvím e-learningového systému. Splnění zápočtu je nezbytnou podmínkou připuštění ke zkoušce.Zkouška probíhá formou písemného testu, na který navazuje ústní zkouška.

Garant

PhDr. Eva Klimentová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Eva Klimentová, Ph.D.