Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie práce - S (KSA / SOCPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SOCPR - Sociologie práce - S, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nové perspektivy sociologického zkoumání v oblasti práce a podniku. Řešení problémů státního a soukromého vlastnictví, utvářejícího se trhu práce, změny proporcí rodinné a společenské ekonomiky, poskytování informací pro sociálně politická opatření, ekologické souvislosti práce a etické souvislosti práce. Společenská odpovědnost firem.2. Obsah sociologie práce, průmyslu a průmyslového podniku. Místo sociologie práce v současných podmínkách managementu. Metody a techniky sociologického zkoumání v oblasti práce a podniku. Vztah sociologie práce k organizačnímu chování.3. Historické kořeny sociologie práce, průmyslu a průmyslového podniku, manažerské přístupy. Vědecké řízení (Taylor, Fayol), jeho limity a jeho přínos současné sociologii práce a podniku. Human Relations (Mayo, Barnard), jeho limity a přínos současné sociologii práce a podniku. Psychologizující teorie práce (Maslow, Herzberg, McGregor), jejich limity a přínos současné sociologii práce.4. Historické kořeny sociologie práce, průmyslu a průmyslového podniku, teoretikové. Konfliktologická sociologie (Marx, Dahrendorf), Durkheim a jeho koncept dělby práce, M. Weber, panství a byrokracie. Metodologický přínos interakcionismu a etnometodologie (Park, Cooley, Hughes, Strauss, Goffman).5. Práce jako objekt sociologického zkoumání. Přístupy k definování práce. Práce a ne-práce.6. Obsah, charakter, organizace a dělba práce. Sociální interpretace práce jako kulturního jevu. Pracovní předměty a pracovní prostředky. Pracovní orientace.7. Vývoj povahy, dělby a charakteru práce v industriální společnosti. Charakteristika industriální společnosti, její základní znaky (Aron, Hofmann, Bell, Dahrendorf). Technický rozvoj. Sociální důsledky industrializace (Touraine, Rostow).8. Postindustriální společnost. Průmyslová revoluce, revoluce produktivity a revoluce manažerů, společnost vědění. Povaha, dělba a charakter práce v postindustrialismu.9. Charakteristické znaky postindustriální společnosti ? fragmentarizace lidských vztahů, trajektorie kariéry, etika práce, nové formy organizace práce.10. Nezaměstnanost jako sociální problém. Sociologické a ekonomické pojetí nezaměstnanosti. Syntetický status a nezaměstnanost.11. Klasifikace nezaměstnanosti. Formy, druhy, typy a úrovně nezaměstnanosti. Aktivní politika zaměstnanosti.12. Povolání a profese jako sociologický problém. Profesní dráha. Analýzy profesního pole jako nástroj sociologického poznání. Povolání a sociální kontrola.

Získané způsobilosti

Absolvent získá přehled o sociologické interpretaci práce, jako sociálního a kulturního fenoménu. Osvojí si základní kategorie sociologie práce a metody výzkumu práce. Součástí kurzu je pojednání o vývoji povahy, organizace a dělby práce v industriální a postindustriální společnosti, o institucionalizované práci a o nezaměstnanosti.

Literatura

Hofstede, G.:. Kultura a organizace. 1. vyd. UK Praha 1999. Bělohlávek, F. a kol.:. Management. 1. vyd. Praha 2001. Mareš, P.:. Nezaměstnanost jako sociální problém. 1. vyd. Praha 1998. Šimek, D.:. Otevřená práce. 1. vyd. UP Olomouc, Praha 1995. Bedrnová,E.,Nový I. a kol.:. Psychologie a sociologie řízení. Praha: Management Press, 2002.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

doc. Mgr. Miroslav Dopita, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Miroslav Dopita, Ph.D.