Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie náboženství - KA (KSA / SONAB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SONAB - Sociologie náboženství - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní informace k předmětu.2. Sociologie náboženství jako vědní disciplína.3. Émile Durkheim - náboženství a sociální solidarita.4. Max Weber - modernizace jako racionalizace.5. Karl Marx - náboženství jako opium.6. Teorie sekularizace a teorie radionální volby7. Typy náboženských institucí (sekta, církev, denominace, kult)8. Náboženská konverze9. Náboženská situace v ČR

Získané způsobilosti

Na konci tohoto kursu bude student schopen:a) definovat sociologii náboženství jako součást akademického studia náboženství;b) vysvětlit základní kategorie sociologie náboženství;c) interpretovat sociologickou perspektivu a klíčové koncepty sociologie náboženství;d) srovnat různé přístupy k interpretaci termínů církev, sekta, denominace a kult; rozlišit různé koncepty konverze;e) formulovat vlastní výzkumné otázky;f) porovnat sociologii náboženství a jiné sociální vědy.

Literatura

Durkheim, É., & Sadílková, P. (2002). Elementární formy náboženského života: systém totemismu v Austrálii. Praha: OIKOYMENH. WEBER, Max:. K metodológii sociálnych vied. Bratislava: Pravda, 1983. LUŽNÝ, Dušan:. Náboženství a moderní společnost: Sociologické teorie modernizace a sekularizace. Brno: Masarykova univerzita, 1999. NEŠPOR, Zdeněk, Dušan LUŽNÝ:. Sociologie náboženství. 1. vyd. Praha: Portál, 2007. WEBER, Max:. Sociologie náboženství. Praha: Vyšehrad, 1998. Lužný, D. (1997). Nová náboženská hnutí. Brno: Masarykova univerzita. VÁCLAVÍK, David, Nešpor ZDENĚK:. Příručka sociologie náboženství. Praha: Sociologické nakladatelství, 2008.

Požadavky

Kurs je vedle přednášek založen na četbě textů M. Webera, E. Durkheima a K. Marxe. Studenti museji prokazat znalosti temat dle sylabu předmětu.

Garant

doc. PhDr. Dušan Lužný, Dr.

Vyučující

doc. PhDr. Dušan Lužný, Dr.