Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální psychologie - KA (KSA / SOPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SOPS - Sociální psychologie - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení předmětu psychologie, přehled stěžejních metod a technik užívaných v rámci sociálně-psychologického výzkumuSociální kognice, dílčí procesy sociální kognice jsou personální kognice, personální kognice a interpersonální kognice.Atribuční procesy, stěžejní atribuční teorie, teorie korespondujících inferencí, kovariační teorie, atribuční tendence.Postoje, vliv postojů na chování jedince, složky postojů, druhy postojů.Osobnost v rámci sociálních vztahů, formování osobnosti prostřednictvím sociálního učení, sociabilita jako stěžejní sociální motiv, teorie vysvětlující vznik sociability.Interakce, podoby interakce, prosociální jednání, agresivní jednání, kooperativní jednání.Verbální a neverbální komunikace.Rysy interpersonálního jednání, determinanty rysů mezilidského chování, stěžejní strategie užívané v rámci mezilidského kontaktu.Masové a davové chování.Jedince v rámci malé sociální skupiny, přehled základních skupinových vlivů, kterým je jedinec v průběhu svého života vystaven.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu bude student schopen určit stěžejní sociální determinanty vývoje člověka; dokáže objasnit základní principy, dle kterých probíhá formování dojmů o druhých lidech, jakož i principy, dle kterých lidé odhalují kauzální souvislosti týkající se jejich vnějšího sociálního prostoru, dokáží tak specifikovat stěžejní skreslení, kterých se lidé v těchto procesech dopouštějí; dovede identifikovat základní bariéry vznikající v mezilidské komunikaci, které dokáže ve vlastním jednání eliminovat; rozlišuje základní strategie, které se užívají v mezilidském kontaktu, dokáže posoudit jejich přednosti a nedostatky, interpretuje procesy označovaná jako skupinová dynamika, vysvětlí dopad stěžejních skupinových vlivů na jedince.

Literatura

WATZLAWICK, P., BAVELASOVÁ, J.B., JACKSON, D.D.:. Pragmatika lidské komunikace. Praha: NEWTON Books, 2011. ATKINSONOVÁ, R.L., et al.:. Psychologie. Praha: Victoria Publishing, 1995. VÝROST, Jozef, SLAMĚNÍK, Ivan:. Sociální psychologie. Sociálna psychológia. Praha: ISV, 1997. KLIMENT, Pavel:. Sociální psychologie. Olomouc: UP, 2002. Hewstone, M., Stroebe, W.:. Sociální psychologie. Praha: Portál 2006. Nakonečný, M.:. Sociální psychologie. Praha 1999.

Garant

PhDr. Mgr. Naděžda Špatenková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Naděžda Špatenková, Ph.D.