Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika 2 - A (KSA / SPOL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SPOL2 - Sociální politika 2 - A, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historický vývoj sociální politiky.2. Sociální stát jako funkce moderního státu .3. Ideální typy moderního státu a jejich charakteristiky.4. Východiska sociálního státu.5. Vymezení sociálního státu.6. Jádro sociálního státu.7. Současná krize sociálního státu.8. Subpolitiky sociální politiky.9. Sociální zabezpečení.10. Zdravotní politika.11. Rodinná politika.12. Bytová politika.13. Politika zaměstnanosti.14. Vzdělávací politika.15. Protidrogová politika16. Tvorba programů sociální politiky

Získané způsobilosti

Studenti znají základní etapy vývoje sociální politiky ve světě a na území současné České republiky.Studenti rozumí pojmu sociální stát a znají jeho souvislosti, charakteristiky, typy.Studenti umí kriticky zhodnotit příležitosti a limity sociálního státu.Studenti se orientují v problematice sociálního státu natolik, že dokáží kritiky zhodnotit možný dopad vybraných sociálně politických opatření uplatňovaných nebo projektovaných sociálním státem.Studenti znají základní subpolitiky sociální politiky a jejich roli v komplexu sociálního státu.

Literatura

Večeřa, M. (1996). Sociální stát: východiska a přístupy. Praha: Sociologické nakladatelství (SLON). & Hauser, M. (2007). Sociální stát a kapitalismus. Praha: Svoboda Servis. Smutek, M. (2005). Sociální stát: Úvod do studia. Hradec Králové: Gaudeamus. Konopásek, Z. (1998). Estetika sociálního státu: o krizi reprezentace (nejen) v sociálním zabezpečení. Praha: G plus G.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách. Písemná zkouška (požadovaná minimální úspěšnost 70%) - zahrnuje učivo SPOL1 a SPOL2.

Garant

PhDr. Eva Klimentová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Eva Klimentová, Ph.D.