Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie výchovy a vzdělávání - A (KSA / SVV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SVV - Sociologie výchovy a vzdělávání - A, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výchova a vzdělávání. Pedagogické, andragogické, psychologické a sociologické vymezení výchovy. Specifika jednotlivých vymezení, shody a rozdíly. Typická vymezení sociologie výchovy základních autorů oboru.2. Sociologie výchovy jako oborová disciplínaVznik sociologie výchovy jako oborové disciplíny. Její vývoj od sociální pedagogiky, přes sociologickou pedagogiku, pedagogickou sociologii k sociologii výchovy.3. Paradigmata sociologie pozice výchovy v nichKonsensualistické paradigma, strukturální funkcionalismus, a místo výchovy a vzdělávání v něm. Konfliktologické paradigma a místo výchovy a vzdělávání v něm. Interpretativní paradigma a místo výchovy v něm.4. Akulturace, enkulturace, socializace a výchovaVýznamové rozdíly při používání termínů akulturace, enkulturace, socializace a výchova v sociálních vědách.5. Kulturní dimenze výchovy a vzděláváníKulturní specifika výchovy a vzdělávání podle Geerta Hofstedeho, mocenská distance, individualismus a kolektivismus, maskulinita a feminita, vyhýbání se nejistotě.6. Gender a vzděláváníVlivy výchovy a vzdělávání na sociální konstrukci genderu. Gender ve škole, kurikulu a vzdělávacích obsazích.7. Sociální struktura společnosti a vzděláváníVzdělání a jeho vliv na konstituování sociálního statusu. Syntetický sociální status a jeho měření. Vzdělanostní nerovnost v české společnosti.8. Sociální a kulturní reprodukce: strukturální přístupVzdělání a sociální a kulturní reprodukce společnosti. Efekty vzdělávacího systému podle Raymonda Boudona nebo Alana Chestera Kerckhoffa. Strukturální teorie sociální reprodukce.9. Sociální a kulturní reprodukce: kulturální přístupKulturální teorie sociální a kulturní reprodukce. Basil Bernstein, Paul Willis, Jay MacLeod. Propojení strukturálních a kulturálních teorií v díle Pierra Bourdieua.10. Sociologie výchovy a práceVztah vzdělanosti a práce. Vzdělání jako šance na trhu práce. Kvalifikace a umístění absolventů na trhu práce. Uplatnění absolventů na trhu práce, výsledky výzkumu REFLEX.11. Sociologie výchovy a vzdělávací politikaStatistické ukazatele vzdělanosti ve zprávách OECD, UNESCO. Vysokoškolské vzdělávání a jeho dostupnost v populaci.12. Metody výzkumů v sociologii výchovyKvantitativní a kvalitativní výzkumy v sociologii výchovy. Standardizované dotazníky, metody kvalitativního výzkumu.

Získané způsobilosti

Student umí: - charakterizovat vývoj sociologie výchovy jako vědní disciplíny, - analyzovat funkce výchovy ve společnosti, - argumentovat manifestní a latentní funkce výchovy, - zdůvodnit funkce výchovy při reprodukci společnosti. Student se dokáže orientovat v základní literatuře sociologie výchovy. Student je schopen posoudit rozdíly přístupů k výchově disciplín, jako je sociologie, pedagogika, andragogika a psychologie.

Literatura

RABUŠICOVÁ, M. K sociologii výchovy, vzdělání a školy. Brno: MU, 1991. O SULLIVAN, D. Kulturní cizinci a rekonstrukce školství. Sociologický časopis, 1996, roč. 32, č. 2, s. 159-173. DRUCKER, P. F. Postkapitalistická společnost. Přel. J. Vavroušek. Praha: Management Press, 1993. MATĚJŮ, P., STRAKOVÁ, J. Role rodiny a školy v reprodukci vzdělanostních nerovností. Sociologický pohled na úlohu víceletých gymnázií ve světle výzkumu PISA 2000. Sociologický časopis. 2003, roč. 39, č. 5, s. 625-652. Havlík, R., Koťa, J. Sociologie výchovy a školy. Praha: Portál, 2002. PROKOP, J. Škola a společnost v kritických teoriích druhé poloviny 20. století. Praha: Karolinum, 2005. Katrňák, T. Odsouzeni k manuální práci. Praha: SLON, 2004. Illich, I. Odškolnění společnosti: polemický spis. Praha: SLON , 2001. DOPITA, Miroslav. Pierre Bourdieu o umění, výchově a společnosti: reflexe sociologie praxe Pierra Bourdieua v české sociologii. Olomouc: UP, 2007.

Garant

doc. Mgr. Miroslav Dopita, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Miroslav Dopita, Ph.D.