Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do andragogiky 1 - A (KSA / UAND1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / UAND1 - Úvod do andragogiky 1 - A, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět andragogiky. Věda o optimalizaci lidského kapitálu. Psychologizující pojetí andragogiky. Věda o animaci. Věda o souvislostech změn syntetického statusu.2. Vznik a vývoj andragogiky a integrální andragogiky v ČR a v zahraničí.3. Animace jako andragogická kategorie.4. Socializace jako andragogická kategorie. Instituce socializace. Modality socializace. Sociokulturní vzorce.5. Modality (paradigmata) andragogické intervence.6. Charakter andragogiky a integrální andragogiky jako vědy.7. Vnitřní struktura andragogiky jako vědy a jako studijního oboru. Opěrné vědy andragogiky v jejím transdisciplinárním pojetí.8. Objekt andragogické intervence, dospělý člověk na životní dráze.9. Činitelé andragogické intervence v užším a širším pojetí andragogiky.10. Výchova a vzdělávání v andragogické interpretaci. Projektování ve vzdělávání.11. Funkcionalistické pojetí výchovy a vzdělávání.12. Konfliktologické pojetí výchovy a vzdělávání.

Získané způsobilosti

Studenti dokáží interpretovat andragogiku jako legitimní vědu v rámci edukologických věd. Jsou obeznámeni s předpoklady vzniku andragogiky a integrální andragogiky, znají základní kategorie, pojmy a definice andragogického diskursu. Studenti dokáží argumentovat specifika andragogiky v pojetí výchovy a vzdělávání jako sociální funkce. Dovedou rozlišit charakter andragogiky v užším a širším pojetí a zdůvodnit legitimitu integrální andragogiky jako sociotechnické disciplíny. Na základě získaných znalostí dovedou stanovit kroky algoritmu projektování ve výchově a vzdělávání dospělých a dovedou objasnit souvislosti profilací integrální andragogiky.

Literatura

Beneš, M. Andragogika. Praha: Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-2580-2.Leirman, W.:. Čtyři kultury ve vzdělávání. Praha 1996. Kurikulum andragogiky. Ed. D. Šimek. Olomouc 2003. The Individual and Society at the Turn of the Century. Ed. D. Šimek. Olomouc 1998. Nový, L.:. Životní dráha jako sociologický problém. Brno 1990.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

doc. Mgr. Miroslav Dopita, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vít Dočekal, Ph.D.doc. Mgr. Miroslav Dopita, Ph.D.