Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do evaluace ve vzděl. dosp. - APM (KSA / UEVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / UEVZ - Úvod do evaluace ve vzděl. dosp. - APM, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kontext evaluace a hodnocení ve vzdělávání dospělýchZasazení procesů evaluace a hodnocení do tzv. systematického cyklu vzdělávání, resp. algoritmu projektování vzdělávacích aktivit pro dospělé.2. Základní pojmy evaluace a hodnoceníCharakteristika základních pojmů evaluace a hodnocení ve vzdělávání, jejich možná chápání v teorii, jejich možnosti a limity při realizaci ve vzdělávání dospělých.3. Přístupy k evaluaci ve vzdělávání dospělýchCharakteristika základních přístupů k evaluaci - z hlediska času, účelu, zadavatele, tzv. Kirkpatrickův přístup k evaluaci.4. Přístupy k hodnocení ve vzdělávání dospělýchCharakteristika základních přístupů k hodnocení - z hlediska cílů, formy, předmětu a zdroje hodnocení.5. Plánování a realizace evaluace a hodnocení ve vzdělávání dospělýchZákladní otázky, na něž hledáme v průběhu plánování evaluace a hodnocení odpovědi.6. Přípravná fáze evaluace/hodnoceníCharakteristiky zadavatele, cíle, předmětu, realizátora, časového harmonogramu, finančního plánu a specifických podmínek evaluace.7. Fáze sběru datZdroje informací, metody a techniky evaluace, místo a čas sběru informací.8. Metody sběru dat na úrovni reakcí a jejich využití při evaluaci/hodnoceníPozorování, rozhovor a dotazník jako nejčastěji využívané metody na této úrovni evaluace, jejich specifika, zásady použití.9. Metody sběru dat na úrovni učení a jejich využití při evaluaci/hodnoceníZkoušení písemné, ústní a praktické jako nejčastěji využívané metody na této úrovni hodnocení, jejich specifika, zásady použití.10. Metody sběru dat na úrovni chování a jejich využití při evaluaci/hodnoceníPozorování, rozhovor a dotazník a jejich kombinace jako nejčastěji využívané metody na této úrovni evaluace, jejich specifika, zásady použití.11. Metody sběru dat na úrovni výsledků a jejich využití při evaluaci/hodnoceníMetody využívané na této úrovni evaluace, jejich specifika.12. Využití výsledků evaluace a hodnocení ve vzdělávání dospělýchMožnosti využití výsledků evaluace a hodnocení pro zvýšení efektivity vzdělávacího programu/kurzu a jeho jednotlivých částí.

Získané způsobilosti

Absolvent disciplíny - je schopen zasadit procesy evaluace a hodnocení do tzv. systematického cyklu vzdělávání, - umí definovat evaluaci a hodnocení ve vzdělávání dospělých,- umí zhodnotit výhody a nevýhody evaluace a hodnocení ve vzdělávání dospělých,- umí vyjmenovat a vysvětlit nejčastěji využívané přístupy k evaluaci, - umí vyjmenovat a vysvětlit nejčastěji využívané přístupy k hodnocení,- zná základní principy plánování a realizace evaluace ve vzdělávání dospělých. Absolvent disciplíny - je schopen zodpovědět základní otázky plánování a realizace evaluace a hodnocení ve fázi přípravy, sběru dat, vyhodnocení dat a využití zjištěných výsledků.Absolvent disciplíny - je schopen vytvořit komplexní projekt evaluace a hodnocení vzdělávacího programu/kurzu se všemi jeho náležitostmi a v praxi jej zrealizovat.

Literatura

Dvořáková, M.:. Úvod do evaluace ve vzdělávání dospělých. Olomouc 2006. Mužík. J.:. Andragogická didaktika. 1. vyd. Praha 1998. Brázdová, Z.:. Hodnocení ve vzdělávání dospělých. 1. vyd. Olomouc 2000. Disman, M.:. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha 1994. Belz, H., Siegrist, M.:. Klíčové kompetence a jejich rozvíjení. 1. vyd. Praha 2001. Pash, M. a kol.:. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. 1. vyd. Praha 1998. Armstrong, M.:. Řízení lidských zdrojů. 1. vyd. Praha 2002. Praha, 2002. Schneider, M., Koudelka, F.:. Úvod do základů sociologických výzkumů. 1. vyd. Olomouc 1993. Prokopenko, J., Kubr, M. a kol.:. Vzdělávání a rozvoj manažerů. 1. vyd. Praha, 1996. ISBN 80-7169-250-6.Belcourt, M., Wright, P.C.:. Vzdělávání pracovníků a řízení pracovního výkonu. 1. vyd. Praha, 1998.

Požadavky

Kolokvium vedené jako rozprava týkající se tématu evaluace ve vzdělávání dospělých v rozsahu učiva uvedeného ve skriptu Úvod do evaluace ve vzdělávání dospělých pro andragogy.

Garant

PhDr. Miroslava Dvořáková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miroslava Dvořáková, Ph.D.PhDr. Miroslava Dvořáková, Ph.D.