Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do kulturní antropologie - KA (KSA / UKA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / UKA - Úvod do kulturní antropologie - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Místo kulturní antropologie na pomezí sociálních a přírodních věd, vymezení vůči příbuzným disciplínám, otázka nature vs. nurture.2. Vymezení tradic v pojímání kulturní antropologie (americká, britská, kont.), aplikovaná antropologie.3. Specifika antropologického výzkumu.4. Konceptualizace pojmu kultura ? axiologické, antropologické a sémiotické pojetí (C. Geertz).5. Postmoderní pohled na kulturu, kritická konceptualizace.6. Kulturní změna, difúze a akulturace; Etnocentrismus a kulturní relativismus, postkoloniální pohled (E. Said).7. Etnicita ? různá pojetí a vztah ke konceptu kultury.8. Kultura a jazyk ? lingvistický relativismus, sociolingvistika, problematika etnolektu.9. Gender a kultura, sociobiologický pohled. Gender v interkulturní perspektivě.10. Manželství a příbuzenství.11. Náboženství v tradičních společnostech, konceptualizace v rámci antropologického myšlení.12. Rituál

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu bude student schopen charakterizovat základní znaky současné kulturní antropologie v širším sociálně-vědném kontextu; diskutovat výhody a limity různých způsobů nakládání s konceptem kultury; analyzovat různé podoby etnocentrismu v běžném, mediálním, nebo vědeckém diskurzu; objasnit vztah mezi kulturou a etnicitou; popsat různé pohledy na jazykové utváření reality; vysvětlit význam konceptu genderu v souvislosti s diskuzí o lidské přirozenosti.

Literatura

SOUKUP, Václav:. Dějiny antropologie. Praha: Karolinum, 2004. MURPHY, Robert F.:. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha: Sociologické nakladatelství, 2004. COPANS, Jean:. Základy antropologie a etnologie. Praha: Portál, 2001. KOTTAK, Conrad P.:. Anthropology. The exploration of Human Diversity. Michigan: McGraw-Hill, 2000. GEERTZ, Clifford:. Interpretace kultur: vybrané eseje. Praha: Sociologické nakladatelství, 2000. SALZMANN, Zdeněk:. Jazyk, kultura a společnost. Praha: Ústav pro etnografii a folkloristiku AV ČR, 1997. KANDERT, Josef:. Každodenní život vesničanů středního Slovenska v 60. až 80. letech 20. století. Praha: Karolinum, 2004. BENEDICTOVÁ, Ruth:. Kulturní vzorce. Praha: Argo, 1999. LÉVI-STRAUSS, C.:. Myšlení přírodních národů. Praha: Dauphin, 1996. WILSON, Edward O.:. O lidské přirozenosti: máme svobodnou vůli, nebo je naše chování řízeno genetickýmkódem? Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1993. SAID, Edward W.:. Orientalismus. Západní koncepce Orientu. Praha a Litomyšl: Paseka, 2008. MEADOVÁ, M. Pohlaví a temperament u tří primitivních společností. Praha: Sociologické nakladatelství, 2010. MALINOWSKI, Bronislaw:. Sex a represe v divošské společnosti. Praha: Sociologické nakladatelství, 2007. LÉVI-STRAUSS, C.:. Smutné tropy. Praha: Odeon, 1966.

Požadavky

Schopnost přečíst a důkladně porozumět odbornému textu v anglickém jazyce.

Garant

Mgr. Jaroslav Šotola, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Andrea Preissová krejčí, Ph.D.Mgr. Jaroslav Šotola, Ph.D.