Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do teorie migrace - KA (KSA / UTMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / UTMI - Úvod do teorie migrace - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmu migrace a související terminologie.2. Historické migrace: starověk a středověk.3. Historické migrace: industriální přechod a období velké transformace.4. Historické migrace: meziválečné a poválečné migrace.5. Přehled migračních teorií, vývoj teorií.6. Konceptualizace migrace v sociálních vědách a přístupy ke studiu migrace.7. Přehled typologií migrace, migrační fáze.8. Základní typy migrace. Pracovní migrace. Uprchlická a azylová migrace.9. Politický diskurz migrace. Migrační a integrační politiky a jejich dopady.10. Migrační situace ve středoevropském prostoru - komparace.11. Migrační situace v České republice po roce 1989. Antropologické konsekvence pobytumigrujících.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu bude student schopen vymezit pojem migrace a jeho obsah, orientovat se v základní terminologii, shrnout základní historické migrace, interpretovat přístupy ke studiu migrace, znát základní typy migrace. Student dále umí zhodnotit a interpretovat migrační situaci ve středoevropském národněstátním prostoru, dokáže ji porozumět v aktuálních souvislostech.

Literatura

BADE, Klaus J. Evropa v pohybu. Evropské migrace dvou staletí. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2004. DRBOHLAV, D.:. Migrace a (i)migranti v Česku, Praha: Slon, 2010. BRETTEL, B. Caroline; HOLLIFIELD, F. James. Migration Theory. Talking Across Discipline. London: Routledge, 2000. BARŠOVÁ, Andrea; BARŠA, Pavel. Přistěhovalectví a liberální stát. Brno: MU v Brně, MPÚ, 2005. PORTES, Alejandro; DEWIND, Josh (eds.). Rethinking Migration. New Theoretical and Empirical Perspectives. New York: Berghahn Books, 2008. PENNINX, Rinus; BERGER, Maria; KRAAL, Karen (eds.). The Dynamics of International Migration and Settlement in Europe. Amsterdam: Amsterdam University Press, 2006. Population and Housing Census (2012). Zprávy o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců, MVČR.

Požadavky

Úspěšné absolvování kurzu je podmíněno četbou odborné literatury v anglickém jazyce v rozsahu 50 ts a v českém jazyce 150 ts, vypracováním eseje 5 ns, prezentací aktuality.

Garant

Mario Polo Rodríguez, Ph.D.PhDr. Daniel Topinka, Ph.D.

Vyučující

Mario Polo Rodríguez, Ph.D.PhDr. Daniel Topinka, Ph.D.