Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané problémy soc.komunikace-AVD (KSA / VPSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / VPSK - Vybrané problémy soc.komunikace-AVD, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení základních pravidel v komunikaci.Vnímání vlastních pocitů, přímé vyjadřování pocitů, otevřenost, zpětná vazba, vytvoření vztahového rámce, sounáležitost skupiny, zodpovědná závislost, učení se nasloucháním a pozorováním, odhalování podobnosti, vlastní iniciativa, vzory a modely, experimentace s novým chováním.2. Sociální dovednosti.Kooperace a participace. Reflexe a identifikace vlastních emocí a poznání svých reakcí na emoce druhých. Zpětná vazba jako nástroj nácviku sociálních dovedností. Aktivity zaměřené na kultivaci sociálních dovedností.3. Komunikace zaměřená na člověka.Na člověka orientovaný přístup v andragogice. Nácvik na člověka orientovaného přístupu. Respekt, empatie, bezpodmínečně kladné přijímání, autenticita, kongruence. Inkongruence.4. Aktivní naslouchání.Techniky aktivního naslouchání, nácvik aktivního naslouchání.5. Vybrané problémy verbální komunikace.Komunikační kontext, komunikační problémy a šumy. Obsah a forma komunikace. Aktivity zaměřené na kultivaci verbální komunikace.6. Vybrané problémy neverbální komunikace(Ne)vědomé prožívání různých forem komunikace. Mimika, gestika, posturika, proxemika, haptika, úprava zevnějšku, řeč očí, paralingvistika. Aktivity zaměřené na kultivaci neverbální komunikace.7. Sociální intuice.Poznávání komunikačních partnerů. Identifikace neverbálních i verbálních signálů aktérů komunikace.8. Vlastní komunikace.Sebereflexe a reflexe vlastních komunikačních strategií. Identifikace vzorů a modelů. Aktivity zaměřené na uvědomění si sebe sama.9. Konflikty.Předcházení komunikačním problémům. Přijímání a sdělování kritiky. Asertivita. Asertivní pochvala.10. Komunikace v sociální skupině. Týmová komunikace.Základní pravidla komunikace v malé sociální skupině. Analýza skupinové situace, identifikace a aplikace vhodného přístupu, evaluace strategie.11. Facilitace skupinových procesů a komunikace ve skupiněSociálně psychologické techniky podpory kooperace, eliminace kompetice.12. Náročná komunikace.Problematická komunikace. Identifikace příčin, průběhu a následků náročné komunikace. Eliminace komunikačních problémů s vybranými sociálními skupinami.

Získané způsobilosti

Student zná: - základní pojmy komunikace (vysílač, přijímač, sdělení, kontext, zpětná vazba aj.),- odpovědi na základní otázky komunikace (CO, KDO, KDE, JAK, S KÝM, KOLIK a PROČ komunikuje) v kontextu andragogiky,- základní pravidla komunikace.Student umí:- identifikovat principy na člověka zaměřené komunikace- popsat principy na člověka zaměřené komunikace- vysvětlit principy na člověka zaměřené komunikace.Student dokáže:- reflexivně používat verbální i neverbální komunikaci v kontextu andragogických intervencí- aplikovat základní komunikační dovednosti do akčního pole andragogiky.

Literatura

Křivohlavý, J. Jak si navzájem lépe porozumíme. Praha : Svoboda, 1988. Belz, H., Siegrist, M. Klíčové kompetence a jejich rozvíjení. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-479-6.Mikuláštík, M. Komunikační dovednosti v praxi. Praha : Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0650-4.Křivohlavý, J. Konflikty mezi lidmi. Praha: Portál, 2002. Vybíral, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha: Portál 2000. Špatenková, N. Vybrané problémy sociální komunikace. Olomouc, 2004.

Požadavky

K udělení zápočtu je nezbytná aktivní účast na tutoriálu a vypracování korespondenčního úkolu. Splnění zápočtu je nezbytnou podmínkou připuštění ke kolokviu. Kolokvium probíhá formou diskuse v malých skupinách studentů.

Garant

PhDr. Mgr. Naděžda Špatenková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Naděžda Špatenková, Ph.D.