Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané problémy soc. soužití - APM (KSA / VPSPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / VPSPM - Vybrané problémy soc. soužití - APM, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociální solidarita v moderní doběDurkheim - organická a mechanická solidarita, Simmel - solidarita v městské peněžní společnosti.2. Socializace a sociální konstrukce realitySociální konstrukce identity jedince. Socializační teorie G. H. Meada. Socializace jako nástroj inkluze či exkluze.3. NacionalismusPolitický a biologický model národa4. Totalitní kolektivistické ideologieHolocaust a kategoriální vraždění. Nebezpečí zbyrokratizované společnosti5. Rasismus a vědaProblematika tyranie většiny. Etnocentrismus a asimilacionismus vs. kulturní relativismus.6. Problémy sociálního soužiti na českém územíHistorické postavení Romů v Čechách, na Moravě a na Slovensku do roku 1992.7. Současné postavení Romů v české společnosti IProblematika sociálního vyloučeni Romů - ghettoizace, kultura chudoby.8. Inkluze skrze silné a slabé sociální vazbyGranovetter: "Síla slabých vazeb". Inkluze a exkluze skrze školní vzdělávání: Bernstein - omezené a rozpracované komunikační kódy.9. Děti a sociální soužitiDětské domovy, problematika školní šikany. Šikana jako ohroženi demokracie.10. Migrace a modely soužitíAsimilační a diskriminační model. Kulturní pluralismus. Integrační modely. Nelegální a vykořisťovatelská práce.11. Další menšinyLidé tělesně a mentálně handicapovaní, bezdomovci.12. Genderové menšinyProblematika veřejného a soukromého prostoru. Postavené žen ve veřejné sféře. Muži a otcovství a sociální konflikty v rámci rozvodových řízení o děti.

Získané způsobilosti

Student zná základní teoretické přístupy k problematice menšin a problémům sociálního soužití. Student:- dokáže identifikovat menšinovou a sociálně vyloučenou skupinu, - orientuje se v rozpoznání kultury chudoby, - je schopen diskutovat o problematice soužití odlišných kultur, - je schopen navrhovat způsoby inkluze handicapovaných skupin,- uvědomuje si komplexitu daného problému.Student dokáže rozpoznat důvody sociálního vyloučení (nejen etnického, ale i kulturního či na základě zdravotních handicapů) a z toho vyplývající příčiny sociálně konfliktních situací a tyto znalosti aplikovat na konkrétní prostředí firmy a pracovního kolektivu.

Literatura

Davidová, E. Cesty Romů 1945-1990. Olomouc: UP, 1995. Fafejta, Martin. Fafejta, Martin. Problémy sociálního soužití. 2. přepracované vydání. Olomouc: UP, 2006. Bauman, Z. Modernita a holocaust. Praha: SLON, 1999. Barša, P. Politická teorie multikulturalismu. Brno: CDK, 2003. Jakoubek, M.,Hirt. T. Romové: kulturologické etudy. Plzeň 2004. Nečas, C. Romové v České republice včera a dnes. Olomouc: UP, 1999. kol. autoru. Romové v České republice (1945-1998). Socioklub 1999. Berger, P. L., Luckmann, T. Sociální konstrukce reality. Brno: CDK, 1999.

Požadavky

Předmět je zakončen kolokviem. Student formou úvahy odpoví na jednu z otázek, kterou si vybere z předem daného seznamu, následně proběhne diskuse nad prací studenta.

Garant

doc. PhDr. Dušan Lužný, Dr.

Vyučující

Mgr. Martin Fafejta, Ph.D.